Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kreml: Putyin nem tervezi a részvételt Prigozsin temetésén


Egy férfi a Jevgenyij Prigozsinnak és Dmitrij Utkinnak készített emlékfalat fotózza Nyizsnyij Novgorodban 2023. augusztus 27-én
Egy férfi a Jevgenyij Prigozsinnak és Dmitrij Utkinnak készített emlékfalat fotózza Nyizsnyij Novgorodban 2023. augusztus 27-én

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tervezi, hogy részt vesz a repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Jevgenyij Prigozsin zsoldosparancsnok temetésén – közölte kedden a Kreml.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem árulta el, hogy hol és mikor temetik el a Wagner-csoport vezetőjét, ám egyes orosz sajtóhírek szerint már kedden sor kerülhet rá Prigozsin szülővárosában, Szentpétervárott.

A szentpétervári Fontanka hírügynökség és néhány más médium közölte, hogy a 62 éves Prigozsint valószínűleg a Szeramovszki temetőben helyezik örök nyugalomra. Ezt korábban nagyszabású katonai temetkezésekhez használták. Kedden megerősített rendőrkordonok vették körül a temetőt, ahol Putyin szülei is nyugszanak. Megnövekedett rendőri jelenlétről számoltak be a város néhány más sírkertjénél is.

Prigozsin legfontosabb embereit, akik a szerdai balesetben vele együtt haltak meg, várhatóan szintén Szentpétervárott temetik el.

Az ország legfőbb bűnüldöző nyomozó ügynöksége, a Nyomozó Bizottság vasárnap erősítette meg hivatalosan Prigozsin halálát.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz hatóságok megerősítették Prigozsin halálát

A bizottság nem közölte, mi okozhatta Prigozsin üzleti gépének lezuhanását percekkel a moszkvai felszállás után. Prigozsin közvetlenül a baleset előtt tért vissza afrikai útjáról, ahol a Wagner-csoport tevékenységének kibővítésén dolgozott.

Az amerikai hírszerzés előzetes értékelése arra a következtetésre jutott, hogy szándékos robbantás okozta a gép lezuhanását. Nyugati tisztviselők Putyin meggyilkolt ellenségeinek hosszú listájára hívják fel a figyelmet. A Kreml „abszolút hazugságként” utasította vissza azokat a nyugati vádakat, amelyek szerint az orosz elnök áll a szerencsétlenség mögött.

Ehhez kapcsolódóan: Vlagyimir Putyin: A fegyveres felkelés Oroszország ellenségeinek kezére játszott

A légi katasztrófa pontosan két hónappal azután történt, hogy Prigozsin lázadást indított az orosz katonai vezetés ellen, és zsoldosaival elfoglalta az ország déli részén a Don menti Rosztov katonai főhadiszállását, majd Moszkva felé kezdett menetelni. Több katonai repülőgépet lelőttek, több mint egy tucat pilótát megöltek.

Putyin árulásnak minősítette a lázadást, és azt ígérte, hogy megbünteti az elkövetőket, de órákkal később megállapodást kötött Prigozsinnal, aki véget vetett a zendülésnek, cserébe pedig amnesztiát kapott, és engedélyt arra, hogy csapataival együtt Belaruszba távozzon.

A balesetben Prigozsin helyettese, Dmitrij Utkin, valamint a Wagner logisztikai vezetője, Valerij Csekalov is meghalt. Utkin, aki nyugalmazott katonai hírszerző tiszt volt, saját harci nevére keresztelte el a csoportot, és ő vezette a katonai műveleteit.

Az Oroszország ukrajnai hadjáratában egészen a közelmúltig kiemelkedő szerepet játszó és egy sor afrikai országban aktív Wagner sorsa bizonytalan.

Putyin azt mondta, hogy a Wagner-harcosok leszerződhetnek az orosz hadsereghez, Belaruszba távozhatnak, vagy visszavonulhatnak a szolgálattól. Több ezren mentek közülük Belaruszba, ahol a fővárostól, Minszktől délkeletre egy táborban vannak.

Ehhez kapcsolódóan: Műholdképek szerint felszámolják a Wagner-csoport táborát Belaruszban

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG