Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Külföldi hírességek, akik megszólaltak a magyar politikáról


Amal Clooney és George Clooney megérkeznek a Szent György-kápolnához Windsorban Meghan Markle és Harry herceg esküvőjére 2018. május 19-én.
Amal Clooney és George Clooney megérkeznek a Szent György-kápolnához Windsorban Meghan Markle és Harry herceg esküvőjére 2018. május 19-én.

Nem gyakran, de előfordul, hogy egy-egy híresebb külföldi ember megszólal a magyar politikával kapcsolatban, de olyan is van, hogy tudtán kívül próbálnak egy celebet belekeverni a magyar közéletbe. Összeszedtünk néhány említésre méltó esetet.

Legutóbb az váltott ki nagy visszhangot a magyar közéletben, hogy George Clooney egy interjúban azt mondta, hogy az új filmet, amiben szerepel (The Midnight Sky) a világban tapasztalható gyűlölet is inspirálta.

„Vegyük például Boslonarót Brazíliában, vagy Orbánt Magyarországon” – mondta.

Clooney kijelentése után nem sokkal több kormányközeli médium utalgatni kezdett rá, hogy a színész valójában Soros György agendáját viszi véghez, azért kritizálja a magyar miniszterelnököt. Ezt azzal próbáltál alátámasztani, hogy van egy fénykép, amin Clooney Alexander Sorossal, a milliárdos fiával látható együtt egy nyilvános eseményen.

Kormány: „Soros”

Az ügy még a közmédiába is bekerült, ott a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, Farkas Örs azt mondta, hogy: „Soros György és Magyarország kormánya között a bevándorlás kapcsán évek óta vita áll fenn, ezért Soros György minden olyan lehetőséget felhasznál, amellyel a magyar kormányt támadhatja. Elég elkeserítő, hogy vannak olyan szereplők, akár politikától mentes szereplők, akik Sorosnak az ilyen politikai szándékát végrehajtják.”

A Szabad Európa nemrég készített tényfeltáró sorozatot arról, hogy a magyar közmédiánál hogyan folyik bele a politika a szerkesztési elvekbe. Az egyik lapunk birtokába került felvételen azt hallani, hogy az egyik vezető szerkesztő azt javasolja, ha valamilyen témában a megfelelő üzenetet akarják közvetíteni, akkor a legjobb ha keresnek egy olyan megszólalót, aki visszamondja a kormány narratíváját.

Clooney elítélte a propagandát

A Telex egyik olvasója felkereste a színész sajtósát, aki továbbította Clooney válaszát a vádakra. Clooney szerint „Orbán propagandagépezete hazudik”, és visszautasította a vádakat, valamint megerősítette, hogy saját elhatározásából kritizálta a magyar kormányt. „Szégyellném magam, ha nem szólalnék fel nyilvánosan az efféle a tekintélyelvűség ellen” – írta az amerikai színész.

Bár a magyar közélettől idegen, az Egyesült Államokban teljesen bevett szokás, hogy a hírességek, színészek, művészek nyíltan vállalják a politikai nézeteiket, lobbiznak a nekik szimpatikus politikusok, pártok mellett, közéleti ügyekben kinyilvánítják a véleményüket. Összegyűjtöttünk pár híresebb esetet, amikor külföldi hírességek, ismert emberek véleményt mondtak magyar politikai ügyekben.

Orbán várost nézni viszi Chuck Norrist

Chuck Norris egy 2018-as magyarországi látogatása alkalmával találkozott Orbán Viktorral, akit később a barátjának nevezett. Az akciófilmjeiről, valamint Magyarországon a Walker a texasi kopó című sorozatról ismert színész több közös képet is csinált Orbánnal.

A találkozó Orbán Viktort is fellelkesítette, a miniszterelnök a Facebook-oldalára posztolt egy csoportképet a színésszel és a magyar terrorelhárítás tagjaival, valamint saját maga vitte el várost nézni a harcművész hírességet.

Chuck Norris egyébként régóta vállaltan republikánus, Donald Trump mellett is kiállt az elnök 2016-os választási kampánya során.

Mark Ruffalo az ellenzéket támogatja

„Gratulálok! Új fejezet kezdődik Magyarország számára!” – írta a Marvel szuperhősös filmjeiben Hulk karakterét alakító amerikai színész 2019-ben, miután az ellenzék jelöltjei több városban is meglepetés-győzelmet arattak a magyar önkormányzati választásokon, valamint Budapesten is az ellenzék közös jelöltje nyert.

„ A Föld legerősebb hősei azok a hétköznapi emberek, akik ott és akkor harcolnak a demokráciáért, amikor az a legnagyobb veszélyben van. Washingtontól Budapestig a demokrácia ellenségei megpróbálnak megosztani minket a félelemmel, a félelemmel azoktól az emberektől, akik más nyelvet beszélnek, más hitet követnek, vagy más helyről jönnek […] Ez Trump forgatókönyve az Egyesült Államokban és Orbáné Magyarországon […] „ – írta a színész Facebookon.

Mark Ruffalo a 2016-os amerikai elnökválasztásokon a szociáldemokrata Bernie Sanders mellett állt ki, a 2019-es angliai választásokon pedig egy nyílt levélben a Munkáspárt jelöltjét, Jeremy Corbynt biztosította a támogatásáról.

Bernard-Henri Lévy Orbánnal kávézik

Bár nem celeb vagy színész, mégis emlékezetes volt, amikor 2019-ben az ismert francia író és filozófus, Bernard-Henri Lévy egy Indexnek adott interjúban élesen kritizálta a magyar miniszterelnököt és a rendszerét.

A dolog sajátossága az volt, hogy Orbán elhívta magához kávézni a filozófust, akivel két és fél órán át beszélgettek. Lévy azt mondta a beszélgetés után, hogy bár továbbra sem ért egyet Orbánnal, legalább már „érti”, miért változott meg ennyire a a magyar politikus.

Scarlett Johansson és Tarlós

Scarlett Johansson esete némileg eltér, ő ugyanis a tudtán kívül lett belerángatva a 2019-es önkormányzati választás előtt a magyar belpolitikába. A színésznő korábban egy forgatás miatt járt Budapesten, és ahogyan az ilyenkor szokás, letudta a kötelező udvariassági köröket, találkozott Tarlós István akkori főpolgármesterrel is, aki 2019-ben az újraválasztásáért indult a választásokon.

Az eseményről a Bors című kormánybarát bulvárlap kicsit félreérthetően számolt be, azt engedték sejtetni, hogy a színésznő a polgármester munkásságát dicsérte. Az esetet követően Johansson közleményt adott ki, amelyben tisztázta, pusztán csak a város szépségét méltatta, szó sem volt arról, hogy Tarlóst mint politikust dicsérte volna.

Az ügy itt nem ért véget, valaki kiadott ugyanis egy kampánykiadványt „Tarlós” címen. Az újságra hasonlító füzetben több olyan nemzetközi hírességet is idéztek, akik itt jártukkor a várost dicsérték. A kiadvány szintén azt a látszatot keltette, mintha a hírességek Tarlós munkásságát dicsérték volna. A füzetben többek között Will Smith, Matt Damon, és Angelina Jolie is szerepeltek, utóbbi nyilvánosan is cáfolta, hogy Tarlóst támogatná. A volt főpolgármester tagadta, hogy köze lenne a kampánykiadványhoz.

Az SZFE-ügy

Idén született döntés arról, hogy több egyetemhez hasonlóan 2020-ban az SZFE-t is a Corvinus mintájára privatizálja, és egy alapítvány tulajdonába szervezi ki az állam. A parlament júliusban szavazta meg az egyetem átalakítását, és hivatalosan szeptember 1-én megtörtént az átállás.

Az SZFE átalakítása ellen számos művész és intézmény is felszólalt. Salman Rushdie-tól Helen Mirrenen át Cate Blanchett-ig a nemzetközi színházi és filmes élet több tucat fajsúlyos alakja levélben tiltakozott az egyetem privatizációja és az egyetemi autonómia felszámolása ellen.

Készült a 24.hu, a 444.hu, a Telex, az Index, és a Washington Post alapján.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG