Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Külföldi ügynöknek nyilvánítottak egy orvosi szakszervezetet Oroszországban


Anasztázia Vasziljeva, az Oroszországi Orvosok Szövetsége vezetője, egy bírósági meghallgatáson 2021. január 29-én.
Anasztázia Vasziljeva, az Oroszországi Orvosok Szövetsége vezetője, egy bírósági meghallgatáson 2021. január 29-én.

Külföldi ügynökszervezetek közé sorolja az orosz igazságügyi minisztérium az egyik orvosszakszervezetet, mert a szervezet vezetője Navalnij támogatója. Az orvosszövetség vezetője januárban házi őrizetbe is került, mert részt vett az ellenzéki politikus melletti tüntetésen.

Az oroszországi úgynevezett ügynöktörvény többek között azt írja elő, hogy a külföldi támogatásból Oroszország területén működő sajtótermékeknek fel kell tüntetni, hogy „külföldi aktor” által előállított anyagokat szolgáltatnak. A szovjet időkre visszanyúló törvény célja kritikusai szerint a politikailag megbízhatatlan szervezetek ellehetetlenítése, hiszen a megbélyegzett szervezetek működését számos bürokratikus akadály nehezíti.

Navalnij mellett tüntetett a szervezet vezetője

A „külföldi ügynökszervezetek” számos, a Kremlnek nem tetsző tevékenységet végző civil szervezetet és médiumot tartalmazó listára a napokban felkerült egy egészségügyi dolgozókat tömörítő szakszervezet is. Az Oroszországi Orvosok Szövetsége nevű szervezet a sajtóból tudta meg, hogy őket is külföldi ügynököknek nyilvánították, a döntésről a szervezet vezetőit nem értesítette az igazságügyi minisztérium – írta a csoport szóvivője a Twitteren.

A szakszervezet, amely alapvetően az orvosok munkajogi képviseletével és kórházi felszerelések szétosztásával foglalkozik, azért kerül az ügynökszervezetek közé, mivel vezetése kötődik Alekszej Navalnijhoz, a bebörtönzött ellenzéki politikushoz. Az orvosszövetség vezetője, Anasztázia Vasziljeva Navalnij támogatója, 2017-ben személyesen látta el a politikust, miután Kreml-párti aktivisták maró anyaggal öntötték le.

Vasziljeva jelenleg házi őrizetben van, amiért részt vett egy Navalnijt támogató tüntetésen. A rendőrség itt tartóztatta le, a koronavírus miatti gyülekezési tilalom megszegésére hivatkozva.

A szakszervezet külföldi ügynökké nyilvánítása ellen Navalnij szervezete, a Korrupcióellenes Alapítvány is tiltakozott. „Ez a kormány teljesen megbolondult” – írták a szervezet Twitter-oldalán. „Akkor ez azt jelenti, hogy a »külföldi ügynökök« segítenek az orvosainknak, a hatóságok pedig meglopják őket?”

XS
SM
MD
LG