Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Szabad Európa, ügynöktörvény által megbírságolt orosz szerkesztőségei fellebbeztek


Az RFE/RL moszkvai szerkesztősége, 2021. január 27.
Az RFE/RL moszkvai szerkesztősége, 2021. január 27.

Fellebbezett a Radio Free Europe/Radio Liberty (amelynek a magyar Szabad Európa is a része) az orosz bíróság döntése ellen. A közelmúltban az RFE/RL-t 1 millió, a területi igazgatót pedig 100 ezer rubelre büntették a vitatott „külföldi ügynök” törvény megsértésére hivatkozva.

Benyújtották a fellebbezést a Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) ügyvédei Moszkva Tverszkoj kerületi bíróságának döntése ellen, amely korábban jóváhagyta az orosz médiahatóság ítéletét. Ebben az állt, hogy az RFE/RL orosz kiadásai szabályt sértettek, mert nem teljesítették az Oroszországban nemrég bevezetett „külföldi aktor/külföldi ügynök” törvényben előírtakat, és nem írják ki az anyagaikra, hogy azok "külföldi ügynök által készültek".

A kérdéses törvény többek között azt írja elő, hogy a külföldi támogatásból Oroszország területén működő sajtótermékeknek fel kell tüntetni, hogy „külföldi aktor” által előállított anyagokat szolgáltatnak. A törvény értelmében az RFE/RL oroszországi munkatársait vádeljárás veszélye is fenyegeti.

"A dezinformáció alternatívájaként tekintenek rá"

A RFE/RL ügyvédei a fellebbezésben azt írták: az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor döntése miatt az újságírók nem képesek ellátni a feladatukat, ez pedig ellentmond az orosz alkotmány és törvénykönyv médiaszabadságról szóló passzusainak.

A fellebbezésben rámutatnak, hogy a cenzúra hivatalosan tiltott Oroszországban. Ezzel szemben a Roszkomnadzor utasítása „eltorzítja a híradások lényegét, és befolyásolja, hogyan fogadja azokat a közönség”.

Az ügyvédek szerint az ítélet teljesítése bizalmatlanságot és elutasítást ébresztene a RFE/RL híradásaival és anyagaival kapcsolatban. Az utasítások közül több technikailag sem teljesíthető.

„Ezek a bírságok nem tekinthetők másnak, mint a korlátozás és megfélemlítés államilag szponzorált kampányának részei, célpontja pedig egy olyan média vállalat, amely szerkesztői függetlenségét törvény garantálja” – fogalmazott Kiryl Sukhotski, az RFE/RL regionális igazgatója.

„Oroszországi közönségünk régóta úgy számít az RFE/RL-re mint megbízható, hiteles és tényszerű forrásra; az álhírek és dezinformáció melletti alternatívára. A RFE/RL híradásait most és a jövőben is ezekre az értékekre alapozzuk” – mondta Sukhotski.

Az RFE/RL függetlenségét törvények is garantálják

Több más külföldi médium közül az orosz szabályozó testület annak ellenére vette célba a RFE/RL-t, hogy szerkesztőségi függetlenségét az amerikai törvények is garantálják.

Az RFE/RL az Egyesült Államok Kongresszusa által biztosított pénzügyi alapból működő független nonprofit szervezet. A külföldi ügynökökről szóló törvény miatti növekvő bírságok arra kényszeríthetik, hogy idővel fügessze fel tevékenységét Oroszországban.

Jelentős bírságok

A február 5-i fellebbezést egy január 27-i bírósági ítélet négy első rendelkezése ellen adták be, amelyek összesen 1,1 millió rubel (azaz nagyjából 42 millió forint) bírságot tartalmaznak.

Jelenleg, mindent egybevetve a bírságok összesen 7,15 millió rubelt tesznek ki. Az összeg tovább növekedhet, hiszen a Roszkomnadzor további rendelkezéseire vonatkozó bírósági döntések még függőben vannak.

A médiahatóság az RFE/RL négy sajtófelületét vette célba: a Radio Libertyt, a RFE/RL fő szolgáltatását Oroszországban; a Current Time TV-t és annak digitális hálózatát; valamint a Siberia.Reality és az Idel.Reality regionális weboldalakat, amelyek a szibériai és a volga-uráli régió híreiről tájékoztatják a közönséget.

Az amerikai törvényhozás republikánus és demokrata tagjai is azt követelik, vezessenek be új szankciókat Oroszországgal szemben, ha a Kreml továbbra is alkalmazza a szigorú korlátozásokat, és retorziós célú bírságokkal az RFE/RL hírszolgálatának oroszországi működését fenyegeti.

Vlagyimir Putyin elnökségének kezdete óta az orosz állam folyamatosan és következetesen korlátozza a független médiát. Oroszország a 149. a Riporterek Határok Nélkül 180 országot rangsoroló sajtószabadság-listáján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG