Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország szerint a Nyugat a tűzzel játszik


Sakkozó fogvatartottak 2019. december 26-án a pokrovi büntetőtelepben, ahol Alekszej Navalnij is szabadságvesztését tölti.
Sakkozó fogvatartottak 2019. december 26-án a pokrovi büntetőtelepben, ahol Alekszej Navalnij is szabadságvesztését tölti.

Moszkva figyelmeztette a Nyugatot, hogy „ne játsszon a tűzzel”, miután az Európai Unió és az Egyesült Államok is újabb szankciókat fogadott el egyes orosz tisztségviselők ellen Alekszej Navalnij megmérgezése és bebörtönzése miatt.

Friss közleményében Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő ellenséges lépésnek nevezte a büntetőintézkedéseket, szerinte ismét „tort ül az abszurditás” azzal, hogy ezeket Navalnij „állítólagos” megmérgezésével indokolták.

„Ez csak ürügy arra, hogy folytassák nyílt beavatkozásukat a belügyeinkbe, amit nem fogunk elfogadni. Az Egyesült Államok szankciók iránti lelkesedése ellenére továbbra is határozottan és következetesen ki fogunk állni nemzeti érdekeinkért, és visszaverünk minden agressziót. Felszólítjuk kollégáinkat, hogy ne játsszanak a tűzzel” – írta kedd este, röviddel az új amerikai és európai intézkedések bejelentését követően.

Az Egyesült Államok az Európai Unióval összhangban több orosz vállalat és magas rangú funkcionárius ellen rendelt el büntetőintézkedéseket. A szankciós listára felkerült mások mellett az elnöki hivatal vezetőjének helyettese, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, a védelmi miniszter két helyettese, valamint tucatnyi, biológiai és vegyi anyagok gyártásával foglalkozó cég. Az EU négy orosz tisztségviselőt sújtott korlátozásokkal.

Mint írták, az amerikai hírszerzési közösség „nagy bizonyossággal” arra a következtetésre jutott, hogy az FSZB ügynökei álltak Navalnij tavalyi megmérgezése mögött. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője pedig elmondta, az EU-val való egyeztetés célja az volt, hogy „erős üzenetet” küldjenek a Kremlnek.

Ellenintézkedésekre kell készülni

Az orosz külügyi szóvivő mások „kioktatásával” vádolta meg Washingtont, illetve azzal, hogy szavai és tettei kontraproduktívak. „A kölcsönösség elve alapján fogunk reagálni, azonban nem feltétlenül tükörintézkedésekkel” – emelte ki.

A 44 éves Navalnijt januárban tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte Vlagyimir Putyin elnök utasítására végrehajtott megmérgezése után gyógykezelték. Egy bíróság két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, szintén széles körben vitatott ítélete feltételeit, mivel németországi tartózkodás alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál, noha még tartott a próbaideje.

A történtek éles tiltakozást váltottak ki Oroszországban, illetve a Nyugat részéről. Január 23-án és 31-én oroszok tízezrei vonultak utcára a kemény fagyok ellenére.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa hétfőn nemzetközi vizsgálatot sürgetett Navalnij ügyében, mondván, abban az eddigi bizonyítékok alapján "nagyon valószínű" orosz kormányzati tisztségviselők érintettsége.

XS
SM
MD
LG