Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megbírságolták a száműzött belarusz operaénekesnő szüleit


Margarita Ljaucsuk egyik lemezének borítója. 2021. november 31.
Margarita Ljaucsuk egyik lemezének borítója. 2021. november 31.

Egy ismert belarusz operaénekes és politikai aktivista azt mondja, hogy szüleit pénzbírsággal büntették a rendőrséggel szembeni engedetlenség miatt", miután házkutatást tartottak náluk.

A szülők nem voltak hajlandók olyan videót készíteni, amelyben felszólítják lányukat, hogy hagyjon fel politikai tevékenységével.

Marharita Ljaucsuk azt mondja, hogy a szüleit május 26-án vették őrizetbe az ország nyugati részén, Breszt környékén, és még aznap fejenként 2240 rubel (244.000 forint) megfizetésére kötelezték őket azért, mert a bíró szerint megtagadták a rendőri utasítások teljesítését. Azt nem közölték, hogy milyen parancsokat nem voltak hajlandók teljesíteni.

Ljaucsuk korábban azt mondta a Szabad Európa/Szabadság Rádiónak, hogy a szülei őrizetbe vétele előtt a rendőrség házkutatást tartott a Breszt régióban fekvő Sztradzecs faluban lévő otthonukban. Ljaucsuk közölte: a szülei szomszédja, aki jelen volt a házkutatásnál, azt mondta neki, hogy a szüleit megbilincselték és elvitték a rendfenntartók.

Tavaly júliusban a belarusz hatóságok büntetőeljárást indítottak Ljaucsuk ellen, azzal a váddal, hogy "megszentségtelenítette az ország nemzeti lobogóját". A vád alapja Ljaucsuk YouTube-csatornájának egyik videója volt.

XS
SM
MD
LG