Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Akkugyárak: újabb népszavazás lehetőségét kaszálta el a Kúria


Mikepércs–Debrecen tiltakozó menet az akkumulátorgyár ellen 2023. január 28-án
Mikepércs–Debrecen tiltakozó menet az akkumulátorgyár ellen 2023. január 28-án

A Nemzeti Választási Bizottság már júniusban megtagadta az LMP népszavazásra javasolt kérdésének hitelesítését. Ezt a határozatot most a Kúria helybenhagyta – vette észre a hvg.hu.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne lehessen olyan újabb, akkumulátorok gyártására szolgáló ipari létesítmény üzembehelyezését engedélyezni, amelynek az üzembehelyezésével az ország területén az éves összesített gyártási kapacitás meghaladja a 2023. december 31-én működő létesítmények összteljesítményét?” Ez az a kérdés, amelyet az LMP népszavazásra bocsátott volna – írja a hírportál.

„A választópolgár tudata nem feltétlenül fogja át”

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyebek között azzal érvelt a magát Magyarország Zöld Pártjának is nevező LMP népszavazási kezdeményezése ellen, hogy mivel egy akkumulátor gyártására szolgáló ipari létesítmény engedélyezési eljárása több évig tart, a sikeres népszavazás nyomán megalkotandó jogszabály olyan ipari létesítmények engedélyezési eljárására is vonatkozna, amelyek hatálybalépése előtt kezdődtek meg, és 2023. december 31. után is folytatódni fognak. Ha a fent jelzett időszakban kiadott engedélyeket vissza kellene vonni, az a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmába ütközne.

Ehhez kapcsolódóan: Akiket nem kérdeztek meg a jövőjükről – A debreceni akkumulátorgyár-beruházás és a tiltakozások első éve

Emellett a kérdés általánosan „akkumulátor gyártására szolgáló ipari létesítményről” beszél, amin érteni kell a háztartási kisgépek vagy a mobiltelefonok akkumulátorait, illetve a gombelemeket gyártó üzemet is, de ezt az NVB szerint „a választópolgár tudata nem feltétlenül fogja át”.

Az NVB júniusi ülésén a kérdés hitelesítésének elutasítását 8:7 arányban fogadták el, ezt hagyta most jóvá a Kúria, az erről szóló határozat pedig megjelent a Magyar Közlönyben.

A Szabad Európa és vidéki partnerszerkesztőségei folyamatosan beszámolnak a magyarországi akkumulátorgyártással kapcsolatos eseményekről. Ezekről itt olvashat.

Kvíz: Hány Paks kell ahhoz, hogy akkumulátor-nagyhatalom legyünk?

Kvíz: Hány Paks kell ahhoz, hogy akkumulátor-nagyhatalom legyünk?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG