Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kúria: jogszerű volt a Klubrádió engedélyének elvétele


Arató András, a Klubrádió elnöke
Arató András, a Klubrádió elnöke

A Kúria szerint is törvényes volt a Médiahatóság döntése, amelynek következményeként a Klubrádió elvesztette a 92,3 MHz-es frekvenciát. A Klubrádió február 14-én kapcsolta le a sugárzást, azóta csak interneten lehet hallgatni az adót.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly ősszel döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg a Klubrádió 2021 februárjában lejáró frekvenciaengedélyét. A Médiatanács arra hivatkozott, hogy a Klubrádió két alkalommal jogsértést követett el, és ismételt jogsértés esetén nem lehet mérlegelni, az engedély nem hosszabbítható meg.

A Klubrádió a döntés után bírósághoz fordult, mondván, a Médiatanács döntése túlzó. Arató András, a Klubrádió elnöke a Szabad Európának februárban azt mondta: minden héten sok száz adatot kellett beküldeniük a médiahatósághoz. Sokszor technikai akadályaik is voltak, de a kötelezettségüknek minden esetben eleget tettek. Igaz, kétszer késve. Hogy ezeket a késéseket mennyire tartotta súlyosnak a hatóság, jól érzékelteti, hogy mindössze harmincezer forintra büntette érte a Klubrádiót. Ami azonban a legsúlyosabb a hatóság által elkövetett törvénytelenség jellemzői közül, az a Klubrádió elnöke szerint a diszkrimináció.

Az ügyben az elsőfokú bíróság a Médiatanácsnak adott igazat, és ezt a döntést hagyta helyben csütörtökön közzétett ítéletében a Kúria. A döntés idézi a médiatörvényt, amely arról szól, hogy ha a médiaszolgáltató ismételten megszegi a médiatörvényt, akkor az engedély nem hosszabbítható meg. A törvény nem tesz különbséget a jogsértés mértéke alapján, és a döntés arra is felhívja a figyelmet, hogy a Klubrádió szabályszegéseiről jogerős határozatok születtek. A Kúria szerint tehát a Médiatanácsnak valóban nem volt más választása, mint megtagadni a Klubrádió frekvenciahosszabbítási kérelmét.

A Klubrádió február 14-én kapcsolta le a sugárzást, azóta csak interneten lehet hallgatni az adót.

"Az interneten bármikor bekapcsolom és szól" - online folytatja a Klubrádió
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:59 0:00
XS
SM
MD
LG