Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz tanker sérült meg egy robbanásban a Kercsi-szorosban


Az oroszok azt közölték, hogy elvontatják a hajót, amely magától nem képes elhagyni a helyszínt. Képünk illusztráció.
Az oroszok azt közölték, hogy elvontatják a hajót, amely magától nem képes elhagyni a helyszínt. Képünk illusztráció.

Megsérült egy olajszállító tartályhajó egy ukrán dróntámadásban az éjjel a Kercsi-szorosban, annak a hídnak a közelében, amely összeköti az oroszok által annektált Krím-félszigetet Oroszországgal - jelentették be Moszvában.

A TASZSZ állami hírügynökség a Tengerészeti Mentési Koordinációs Központra hivatkozva azt írta, hogy az orosz SZIG tartályhajónak a gépháza sérült meg az ukrán támadásban, de a legénység biztonságban van, és a támadás során mozgásképtelenné vált hajót elvontatják a helyszínről.

Orosz Telegram-csatornák augusztus 5-én hajnalban számoltak be először arról, hogy a Kercsi-szorosban robbanások voltak, amelyek megrongáltak egy tankert, és átmenetileg feltartották a forgalmat a hídon.

Ukrajna egyelőre nem kommentálta a hírt, amelyet független forrásból nem tudtak megerősíteni.

A SZIG tartályhajóra az Egyesült Államok 2019-ben szankciókat vetett ki, mert repülőgép-üzemanyagot szállított az orosz erőknek Szíriába.

Ehhez kapcsolódóan: A frontról fejezte be az orvosit, most sürgősségi osztályt vezet egy páncélozott mentőben a fiatal ukrán katona

Az incidens egy nappal azután történt, hogy az orosz haditengerészet egyik hajója súlyosan megsérült Novorosszijszk kikötőjében egy dróntámadásban, amelyért a felelősséget az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU vállalta magára.

Az augusztus 4-i támadásban egy 450 kilogramm TNT-t szállító ukrán haditengerészeti drón találta el az orosz haditengerészet novorosszijszki támaszpontját, és jelentős károkat okozott az ott horgonyzó orosz hadihajóban – közölték a Szabad Európa forrásai.

Meg is osztottak egy videót, amelyről azt állítják, hogy az Olenyegorszkij Gornyak hadihajó látható rajta egy, a haditengerészeti drónra szerelt kamera szemszögéből, amely a becsapódás pillanatában leállt. A források szerint mintegy 100 tagú legénység tartózkodott a hajó fedélzetén.

"A különleges műveletet a haditengerészettel közösen hajtották végre" - mondta a Szabad Európa forrása. "Az Olenyegorszkij Gornyakon egy nagy lyuk keletkezett, így jelenleg nem tudja ellátni harci feladatait. Az oroszok minden kijelentése a "visszavert támadásról" hamis."

Ehhez kapcsolódóan: Elhárított dróntámadások az orosz haditengerészet krími támaszpontja ellen

Ezt az állítást sem lehet független forrásból ellenőrizni.

A közösségi média egyes bejegyzésein egy hajó látható, amelyet éppen vontatnak.

A hírek szerint a támadás miatt ideiglenesen leállt a hajóforgalom Novorosszijszkban, Oroszország egyik fő kereskedelmi kikötőjében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt közölte, hogy jelentést tett neki az SZBU vezetője, de annak tartalmát nem ismertette.

"Csak annyit mondok, hogy mindannyian hálásak vagyunk Ukrajna Biztonsági Szolgálatának, amiért elvitte a háborút az agresszor államba. Amit önök hoznak rá a világra, azt kapják vissza" - mondta Zelenszkij esti beszédében.

A Fekete-tengeren és környékén azóta szaporodtak meg a támadások, hogy Moszkva megtagadta annak a Törökország és az ENSZ segítségével tető alá hozott megállapodásnak a meghosszabbítását, amely lehetővé tette az ukrán gabona tengeri szállítását.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország feltételei teljesítése esetén kész visszalépni a gabonamegállapodásba

Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.

XS
SM
MD
LG