Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A gyalogosok is használhatják mostantól a felújított Lánchidat


Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere megnyitja a felújított Lánchidat a gyalogosok előtt 2023. augusztus 4-én
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere megnyitja a felújított Lánchidat a gyalogosok előtt 2023. augusztus 4-én

A főváros legrégebbi hídját két év és két hónap lezárás után vehetik birtokba a járókelők. A BKK járatai, a taxik, a motorosok és a kerékpárosok már tavaly decemberben visszakapták. Az átadást piknikkel ünnepli a főváros.

A munkálatok másfél hónappal az eredeti szerződésben vállalt időpont előtt, költségkereten belül fejeződtek be. Az, hogy a Lánchíd két oldalán végigfutó járdák megnyíltak a gyalogosok előtt, a híd 2021 óta tartó szerkezeti és műemléki rekonstrukciójának végét is jelenti. A felújítás bruttó 26,7 milliárd forintba került.

A tavaly decemberi átadás pillanatában tesztelte bringájával a Szabad Európa munkatársa a felújított Lánchidat. Itt láthatja a tapasztalatokról készült videót: Elsőként kerékpárral a felújított Lánchídon

Karácsony Gergely főpolgármester egyebek között arról beszélt az átadón, hogy a Lánchíd megszületésének pillanata óta a haladás, az összetartozás, az egység szimbóluma. A Lánchíd indította el Budapest, a nemzet fővárosa megszületését.

A főpolgármester nagyon fontosnak nevezte, hogy ne árnyékolják be ezt a nagyszerű alkalmat „kisszerű politikai viták”. Ez a híd nem csak a budapestieké, a híd felújítása nem csak Budapest feladata, ezért várják a nemzet kormányának hozzájárulását.

Karácsony Gergely elmondta: izgult, hogy a főváros 150. születésnapjára elkészüljön a híd. Az, hogy sikerült, szerinte a legnagyobb ajándék a jubileumi alkalomra.

Ehhez kapcsolódóan: Autómentes marad a Lánchíd, fizetési felszólításokat küld ki a főpolgármester

Az átadón Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója egyebek között arról beszélt, hogy a híd új forgalmi rendjének köszönhetően naponta húszezerrel kevesebb gépjármű fog átkelni a hídon, amelyet ezzel is óvnak, ez a forgalmi rend a híd mellett a fővárosban közlekedőknek is jó.

Ehhez kapcsolódóan: Főváros: Orbán Viktor egy nem létező szerződésre hivatkozik a Lánchíd-felújítás támogatása ügyében

A híd felújítását délután piknikkel ünneplik a főváros és a BKK szervezésében, a rendezvény 18 órakor kezdődik, és éjfélig tart.

Átadták a gyalogosforgalomnak a felújított Lánchidat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:39 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG