Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lassan valódi hercegnővé válik az üzbég elnök lánya


Szaida Mirzijoeva egyre ismertebb Üzbegisztánban, azóta, hogy apja, Savkat Mirzijoev 2016-ban elnök lett.
Szaida Mirzijoeva egyre ismertebb Üzbegisztánban, azóta, hogy apja, Savkat Mirzijoev 2016-ban elnök lett.

A közép-ázsiai Üzbegisztán egyik legismertebb közszereplőjévé vált Savkat Mirzijoev autoriter módon kormányzó elnök legidősebb lánya. A 36 éves Szaida gyakran tűnik fel hivatalos találkozókon, beszédeket mond és külföldi és belföldi üzleti utakra jár.

A háromgyermekes anya jótékonysági és kulturális rendezvényeken is megjelenik a kormányzó klán tagjaiként. Növekvő ismertsége miatt gyakran hasonlítják össze a korábbi „első lánnyal”, Iszlam Karimov egykori elnök gyerekével, Gulnara Karimovával, aki egy időben nagyon híres és befolyásos volt, de később éveket töltött háziőrizetben és börtönbe került.

Karimova egy kiterjedt üzleti portfóliót igazgatott, Mirzijoeva vele szemben nem vesz részt közvetlenül az üzleti életben. Férjének, Ojbek Turszunovnak ugyanakkor egy sor olyan banki és befektetési tranzakcióhoz van köze, amelyeket Mirzijoev 2016-os hatalomra lépése után bonyolítottak le. Turuszunov emellett apósa kormányzatában is dolgozik.

Felesége közben az Információs és Tömegkommunikációs Ügynökség vezetőhelyettese. Ez a pozíció általában automatikusan azt jelenti, hogy betöltője helyettes elnöki tanácsadónak számít. Mirzijoev 2019-ben hozta létre az ügynökséget, amely gyakorlatilag az ország médiáját, sajtóját és PR-tevékenységét ellenőrzi. Az elnök lánya gondosan olyan imázst alakított ki magáról, mintha ő lenne az újságírók és a nők jogainak védelmezője.

Egy kis személyi kultusz

Üzbegisztánban nem tolerálják az elnöki család bírálatát, az állami média tevékenységét pedig erősen kontrollálják. Így gyakran jelennek meg mindenféle kritikát nélkülöző tudósítások Mirzijoeva munkájáról.

Az üzbég Nemzeti Információs Ügynökség például 2019. november 4-én a nap legfontosabb eseményének kiáltotta ki Mirzijoeva születésnapját. Az elnök lánya aktív a közösségi médiában is és betekintést enged családja életébe: képeket posztol a férjéről, gyerekeiről, köztük az elnök nevét viselő, öt hónapos fiáról, Savkatról.

Az elnöki posztot készítik elő neki?

A nemrég a déli Karsi városba látogató Szaida Mirzijoevát helyi tudósítások szerint „elnöknek kijáró tisztelettel fogadták”. Az előkészületek már a január 27-i látogatás előtt egy héttel megkezdődtek. Mirzijoeva hivatalosan az általa támogatott, a vak és gyengén látó gyerekekért létrehozott, Szemek a Szívben jótékonysági projekt eseményére érkezett.

A Szabad Európának nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő újságírók elmondták, hogy a helyszínt, egy újságíróközpontot rohamléptekkel felújították.

Szaida Mirzijoeva a szabad sajtó és a nők jogainak védelmezőjeként mutatja be magát
Szaida Mirzijoeva a szabad sajtó és a nők jogainak védelmezőjeként mutatja be magát

A Szabad Európa által megszerzett fotókon azt látni, hogy több dolgozó új polcokat tesz fel egy felújított tanácsterem falára, majd három nő könyvekkel tölti meg a polcokat. Az újságírók elmondták azt is, hogy a kinti fagy ellenére virágokat ültettek az épület elé.

Hozzátették, hogy az eseményre meghívott helyi újságíróknak Covid-19 teszten kellett átesniük. Amint befejeződött a felújítás, a biztonsági szervek lezárták az épületet. Mint a riporterek elmondták: ekkora „csinosítást” csak olyankor szoktak végezni, amikor elnöki látogatás várható.

Luxusvacsora

De nem csak Mirzijoeva üzleti útjai miatt vonják fel sokan a szemöldöküket Üzbegisztánban. 2019. októberében a húga, férjeik és mások társaságában eltöltött fényűző bankett keltett negatív visszhangot. A luxusvacsorát hírek szerint Polina Gagarina orosz énekesnő taskenti koncertje után rendezték.

A videón azt látni, ahogy a nővérek énekelnek és jól érzik magukat a többi vendéggel együtt.

Pillanatkép Szaida és Sahnoza Mirzijoeva taskenti bulijáról
Pillanatkép Szaida és Sahnoza Mirzijoeva taskenti bulijáról

A híroldalak és közösségi média platformok felhasználói gyorsan párhuzamot vontak a Mirzijoeva-lányok és Karimov ex-elnök lányai, a taskenti nightklubokat és partikat látogató Gulnara és Lola életmódja között. Az egyik médium a Mirzijoev-család botrányának nevezte a legutóbbi videót, egy másik pedig feltette a kérdést: vajon a történelem magát ismétli Üzbegisztánban?

Egy másik Mirzijoeva-lány, Sahnoza Mirzijoeva az Általános Iskolát Megelőző Oktatás Minisztériumának osztályvezetője. Férje, Otabek Umarov az elnöki biztonsági szolgálat helyettes vezetője és két nemzeti sportszövetség elnöke. Bár a "banketten" nem történt semmi szokatlan, több közösségi média-felhasználó szerint a dőzsölés nem kelt jó benyomást a gyakran szegénységben élő üzbégek körében.

Taskentben az átlagfizetés havi 80 ezer forint körül van, a kisebb városokban és falvakban még kevesebb. Üzbégek milliói nem bankettekről, hanem munkáról álmodnak, de azt csak külföldön találják meg

Üzbegisztánban széles körben elterjedt a korrupció és nehéz munkát találni. Ezért több millió üzbég keres állást Oroszországban, Kazahsztánban, Dél-Koreában, Törökországban és az európai országokban.

Gulnara Karimova
Gulnara Karimova

A most 48 éves Gulnara Karimova, a volt „első lány” 2014-ben – még apja elnöksége alatt – háziőrizetbe került. 2017-ben 10 éves börtönbüntetést kapott, de ezt végül ötéves háziőrizetre változtatták. 2019-ben viszont átszállították egy börtönbe.

2020. márciusában Karimovát további, 13 és 4 hónapos börtönbüntetésre ítélték védelmi pénzek szedése, pénzmosás és más bűncselekmények miatt. Karimov fiatalabb lánya, Lola Karimova-Tilljaeva jelenleg külföldön él, és jelentések szerint az Egyesült Államok és Európa között osztja meg idejét. A férje, Timur Tilljaev által ellenőrzött nagyobb vállalkozások egy részét Karimov 2016-os halála után az állam lefoglalta.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG