Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lassul a járvány és az oltási kampány Magyarországon


Új, Janssen vakcinák átvétele Szolnokon, 2021. május 8-án
Új, Janssen vakcinák átvétele Szolnokon, 2021. május 8-án

Vasárnapra tovább csökkent Magyarországon az aktív koronavírus-fertőzések és a kórházban ápolt betegek száma. Hazánkban még nem mutatták ki a vírus indiai variánsát, amitől a már alaposan átoltott országokban, például az Egyesült Királyságban is tartanak.

A koronavirus.gov.hu vasárnap reggeli adatai alapján, az elmúlt napban 718 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a COVID-19 fertőzést. A gyógyultak száma ennél gyorsabban emelkedik, így összességében csökkenő tendenciát mutat az aktív fertőzések aránya. Kórházban jelenleg 2 270 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 261-en vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt napban 61 beteg halt meg a fertőzés miatt.

Külön Pfizerre is lehet regisztrálni

A vírus elleni védőoltás első dózisát eddig 4 600 012 embert kapta meg, közülük 2 701 789-en már a második adag vakcinát is megkapták. Az oltási kampány üteme azonban jelentősen lassult az elmúlt egy-két héten, beleértve az új regisztrációkat is, jelenleg a regisztráltak száma alig haladja meg az ötmilliót.

Ahogy arra a koronavirus.gov.hu-n megjelent közleményben is utalnak: sokan kifejezetten Pfizer vagy más, nyugati oltást szeretnének, visszautasítva a Sinopharm és Szputnyik vakcinákat. Az oldalon felhívják rá a figyelmet, hogy azok a regisztráltak, akik sms-t kapnak, Pfizer-oltásra is foglalhatnak az online időpontfoglalóban. Az oltási program előrehaladtával a járvány megfékezéséért már a Magyarországon élő külföldiek és a taj-számmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak az oltásra ezen a honlapon.

Az oltást nem teszi fölöslegessé az indiai mutáció

Világszerte eddig 162 208 037 ember fertőződött az új típusú koronavírussal, a halálos áldozatok száma 3 365 106 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint. Jelenleg a vírus Indiát sújtja leginkább, ahol már 24 372 907 fertőzöttet és 266 207 halálos áldozatot jegyeztek fel. A hivatalos adatokból kiindulva, lakosságszám-arányban az indiai járvány még nem a legsúlyosabb (például az Egyesült Államokban a népesség nagyobb része betegedett meg), bár kérdéses, mennyire tükrözik az adatok a valós helyzetet.

Az indiai járvány azért is aggodalomra ad okot, mert a vírus két új mutációja terjed az országban. Előfordulhat, hogy egy vírus új változata ellen nem nyújtanak védelmet a korábban kifejlesztett vakcinák. A Sky News Dr Deepti Gurdasani indiai epidemiológust idézve azt írta: az egyik új mutációról már biztosan tudják, hogy csökkenti a vakcinák hatásfokát (ennek ellenére a védőoltások az új vírus ellen is védelmet nyújtanak, a beoltottak jóval kisebb eséllyel betegednek meg tőle). A vírus mindkét változata valószínűleg ellenállóbb és fertőzőképesebb, mint a korábbiak, ezért nagyobb veszélyt jelent a nem beoltott emberekre.

Reményre adhat okot, hogy India két legnagyobb városában már csökken a fertőzések száma. Azonban az indiai járvány még közel sincs leszálló ágban: Narendra Modi miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a napokban a vírus terjedni kezdett az indiai falvakban, ahol a lakosság mintegy kétharmada él. Modi fokozott óvatosságra kérte a vidéki lakosokat, és azt ígérte, a hadsereget is mozgósítják a járvány megfékezése érdekében.

Csúszhat az újranyitás

Az először Indiában detektált mutációt azóta más országokban, például az Egyesült Királyságban is kimutatták. A szigetországban már a felnőttek kétharmada megkapta legalább az első adagot a koronavírus elleni védőoltásokból, 37 százalék pedig már a másodikat is.

Ennek ellenére Boris Johnson miniszterelnök a hétvégén azt mondta: az új vírusváltozat terjedése miatt tovább húzódhat a járvány megfékezéséért zajló küzdelem, emiatt késhet az újranyitás is. Az eredeti terv szerint május 17-étől enyhítenék a járványügyi intézkedéseket, június 21-re pedig minden korlátozást feloldanának.

Uniós aggodalom az orosz és a kínai dezinformáció miatt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:34 0:00

XS
SM
MD
LG