Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Láthatatlan vétó; számlagyárak és parkfenntartó cégek; újracsomagolt letelepedésikötvény-biznisz


Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2023. december 14-én
Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2023. december 14-én

Láthatatlan vétó: a magyar kormány az Európai Békekeret kifizetéseit is gátolja. Egymillió euró a luxusautó csomagtartójában: számlagyárak és parkfenntartó cégek kapcsolatai. Újracsomagolta a letelepedésikötvény-bizniszt a kormány. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

A láthatatlan vétó: a magyar kormány az Európai Békekeret kifizetéseit is gátolja

Az Európai Unió költségvetésén kívüli pénzeszköz haszonélvezője Ukrajna, a kifizetések blokkolásával azonban mégsem szomszédjának okoz kárt Magyarország. A vétó az európai közösség többi tagállamát sújtja, az indokok pedig több morális kérdést is felvetnek – emelte ki állandó brüsszeli tudósítónk friss podcastunkban.

Egymillió euró a luxusautó csomagtartójában: számlagyárak és parkfenntartó cégek kapcsolatai

Két nyomozás zajlik zöldterület-kezeléssel foglalkozó cégekkel, valamint egy háttéremberükkel kapcsolatban. Utóbbi összefügg az MSZP pártigazgatójával és Fuzik Zsolttal, egy számlagyáros-bűnszövetkezet központi szereplőjével is.

Újracsomagolta a letelepedésikötvény-bizniszt a kormány

Ezúttal nem állampapírt kell vásárolnia, hanem ingatlant, vagy ingatlanalapba kell fektetnie a pénzét annak a külföldinek, aki könnyen és gyorsan tartózkodási engedélyhez akar jutni Magyarországon. Egy ügyvéd szerint ugrásra készen várják a kínai ügyfelek a kormány új befektetői vízumprogramját. Kerényi György és Wiedemann Tamás írt a témáról részletesen, utóbbi volt most a Sztoriban vendége.

Búcsúzóul még egyszer beleszállt az Orbán-kormányba az Európai Parlament

Az Európai Parlament a 2019 és 2024 közötti ciklus utolsó plenáris ülésén megszavazta a tizenegyedik, Magyarországról szóló állásfoglalását, a bizottság és a tanács erélytelenségének számlájára írva a demokrácia lebontását, és az EU stratégiai érdekeinek aláásásával vádolva meg a magyar kormányt.

Még drágábban dolgoznak Balásyék, és elismerték, hogy valódi a birtokunkban lévő belső irat

Miután megjelent cikkünk az állami reklámokat gyártó és rendezvényeket szervező Lounge cégcsoport belső működéséről és árazásáról, Balásy Gyula cége több szerkesztőséghez eljuttatott egy közleményt. Ebben megerősítették, hogy a birtokunkban lévő táblázat hiteles, azonban a kommüniké több valótlan állítást is tartalmaz például az ellenük folyó nyomozással kapcsolatban.

Öt hónappal a strasbourgi meghallgatás után így állnak Karsai Dániel jogi eljárásai

Egy-két hónapon belül megszülethet a döntés Strasbourgban, ahová azért fordult az alkotmányjogász, hogy lehetővé váljon Magyarországon is az ALS-ben, illetve hasonló betegségekben szenvedők számára az eutanázia. A Kúria közben elutasította Karsai Dániel egyik népszavazási kérdését.

Brüsszel megtámadta az autópálya-koncessziós szerződést

Kötelezettségszegési eljárást indított szerdán az Európai Bizottság Magyarország (és Spanyolország) ellen az autópálya-koncessziós szerződésekre vonatkozó szabályok megszegése miatt. Brüsszel két európai bírósági ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt is új eljárást kezdeményezett, egy lépéssel közelebb kerülve a pénzbírsághoz.

Biró Ferenc: Már az Integritás Hatóság puszta léte is visszatartó erővel bír

Megfelelő jogkörök és eszközök hiánya gátolja az Integritás Hatóságot abban, hogy meg tudjon felelni rendeltetésének, annak, hogy hatékonyan feltárja, megelőzze és kivizsgálja az EU-s források szabályos felhasználását fenyegető veszélyeket – mondta brüsszeli tudósítóknak a szervezet elnöke. Biró Ferenc Pál kitart korábbi véleménye mellett, miszerint nincs rendszerszintű korrupció Magyarországon.

A teljes fővárosi Fideszt lecseréli Orbán Viktor a helyhatósági választásokra

Egyetlen regnáló kormánypárti kerületi polgármester és kompenzációs listáról a Fővárosi Közgyűlésbe bejutott képviselő sem kapott bejutó helyet a Fidesz még nem nyilvános budapesti listáján – értesült több forrásból a Szabad Európa. Eközben Zuglóban tovább bonyolódik a helyzet az ellenzék szempontjából.

Rég nem látott módon megugrottak a katonai költések az egész világon

Vlagyimir Putyin inváziós kísérlete után szerte a világon kilőttek a hadi kiadások, tavaly 2009 óta nem látott mértékben, reálértéken közel hét százalékkal emelkedtek globálisan. A NATO jelenleg is bőven többet költ a hadseregeire, mint a világ többi része összesen. Európában leginkább Lengyelországban emelték a katonai büdzsét, lényegesen többet áldoztak honvédelemre, mint például Izrael vagy Brazília. Magyarországon is jelentősen emelkedtek az ilyen irányú költések.

„A magyar kormány úgy csinál, mintha nem rabolták volna el a Dunát” – Nagy Boldizsár nemzetközi jogász Bős–Nagymarosról

Noha már 1997-ben megvolt a hágai Nemzetközi Bíróság döntése, a mai napig nem tudott megegyezni Magyarország és Szlovákia az egykor közösen megépíteni tervezett bős–nagymarosi vízlépcső kapcsán. Tíz éven át több magyar kormány nemzetközi jogi szakértője volt Nagy Boldizsár az ügyben, akinek új kötete jelent meg erről szóló korábbi és frissebb írásaiból. A témának az is aktualitást ad, hogy a kabinet nemrég a Bős–Nagymaros ügyéért is felelős kormánybiztost nevezett ki.

„Nem hiányzik a magyarországi gyűlölködés meg az óriásplakátok szitokszavai” – interjú a Szélkiáltó zenekar zenészével

Indiában, a kelet Oxfordjaként is emlegetett Púné városában tanul és tanít nyolc hónapon keresztül az idén ötvenéves Szélkiáltó zenekarban ismertté lett Rozs Tamás. A zenész-zeneszerző, tanár a Szabad Pécsnek adott interjúban arról is beszélt, hogyan látja a magyarországi helyzetet a távolból.

Először felügyelheti EU-testület a lobbiszabályok betartását

Az alkotmányügyi bizottság után a héten várhatóan az Európai Parlament plenáris ülése is támogatni fogja egy közösségi szintű etikai testület felállítását, amely egyelőre hét EU-intézményben felügyeli majd a választott politikusokra és tisztviselőkre vonatkozó magatartási szabályok betartását.

XS
SM
MD
LG