Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Öt hónappal a strasbourgi meghallgatás után így állnak Karsai Dániel jogi eljárásai


Karsai Dániel és jogi képviselői az Emberi Jogok Európai Bíróságán, Strasbourgban 2023. november 28-án
Karsai Dániel és jogi képviselői az Emberi Jogok Európai Bíróságán, Strasbourgban 2023. november 28-án

Egy-két hónapon belül megszülethet a döntés Strasbourgban, ahová azért fordult az alkotmányjogász, hogy lehetővé váljon Magyarországon is az ALS-ben és hasonló betegségben szenvedőknek az eutanázia. A Kúria közben elutasította Karsai Dániel egyik népszavazási kérdését.

Lassan öt hónap telt el azóta, hogy 2023. november 28-án Strasbourgban Karsai Dánielt is meghallgatta az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). Ha megállapítja a diszkriminációt, olyan jogszabály-módosítást ír elő, hogy az ALS-betegek számára is biztosítani kell Magyarországon az életvégi döntést, mert amely most létezik – az ellátás visszautasítása –, az számukra nem megfelelő és elegendő – mondta a tárgyalást követően a Szabad Európának Karsai Dániel ügyvédje, Stánicz Péter.

Nincs olyan határidő, amely kötné az EJEB-et, tehát elvileg bármenyi ideig eltarthat, amíg döntést hoz. Mivel azonban sürgősséggel vették napirendre az ügyet, bízunk benne, hogy hamar megszületik az ítélet – mondta László Róbert választási szakértő, az alkotmányjogász barátja. Ami biztos, hogy három héttel az ítélet kihirdetése előtt e-mailben értesíteni fogják a Karsai Dániel Ügyvédi Irodát a pontos dátumról – tette hozzá.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Karsai Dániel és testvére, Péter tavaly december 11-én nyújtotta be népszavazási kérdéseit. A népszavazással az lenne a céljuk, hogy azok „a halálos betegek, akik állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg”.

A népszavazási kérdéseket február 1-jén a Nemzeti Választási Bizottság elutasította, a felülvizsgálati kérelmet 15 nappal később nyújtották be a Kúriához. Kérelmük elbírálására kilencven nap áll rendelkezésre, de az egyik kérdésben a Kúria már meghozta elutasító határozatát. A másikban május 16-ig kell döntenie, akkor jár le a kilencvennapos határidő.

Ehhez kapcsolódóan: Franciaországban szigorú feltételek mellett az eutanázia legalizálására készülnek

Az Országos Választási Bizottsághoz benyújtott kérdések:

1. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen halálos betegségben szenvednek, és állapotukban nem várható javulás?

2. Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

Az első kérdést utasította el a Kúria, helybenhagyva a Nemzeti Választási Bizottság elutasító határozatát. Az indoklás szerint az élethez való jog abszolút jog, ezért még az emberi méltóság védelme sem törheti át.

Karsai Dániel szerint ez más szavakkal azt jelenti, hogy „a Kúria kötelességgé tette az életet. Még azok számára is, akiknek az élete csak értelmetlen szenvedés halálos betegségük miatt.”

Ehhez kapcsolódóan: Kvíz: Mennyit tud az eutanáziáról?

Karsai Dániel a közösségi oldalán jelentette be, hogy hamarosan alkotmányjogi panaszt fog előterjeszteni a Kúria döntése ellen.

A strasbourgi és a magyar ügyben is van lehetőség további jogorvoslatra. Az EJEB esetleges elutasító döntése után a bíróság nagykamarájához fordulhatnak az ismételt tárgyalás érdekében, ha pedig a Kúria nem hitelesíti a népszavazási kérdéseket, akkor panaszt nyújthatnak be az Alkotmánybírósághoz – foglalta össze László Róbert.

Karsai Dániel állapota azonban gyorsabban kezdett romlani, mint számítani lehetett rá. Negyvenhetedik születésnapján, március 28-án egy lakásszínházi előadással készültek neki a barátai, ehelyett kórházba kellett vinni, tüdőgyulladást kapott. Egy hét után hazaengedték, de állapota miatt gyomorszondával táplálják, ülni már csak rövid ideig tud, beszéde tovább romlott. Facebook-bejegyzései azóta testvére és László Róbert segítségével jelennek meg.

Karsai Péter az RTL Házon kívül című műsorának nyilatkozva azt mondta: mindenben testvére mellett áll, együtt vívják a harcukat, és nem csalódott az elindított jogi eljárások miatt.

„Még nem hoztak döntést a bírák Strasbourgban, a népszavazási kezdeményezésünkkel kapcsolatban várjuk a Kúria döntését, nem vagyok csalódott. Dani állapota miatt vagyok csalódott, de az ügyek miatt nem” – fogalmazott.

Karsai Dániel a riportban azt mondta: még nem jött el az a pont, amikor ha tehetné, meghozná életvégi döntését. Ahogy a Szabad Európának korábban is mondta: amíg tud kommunikálni, nem adja fel.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG