Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Látni már, mikor csap le itthon a negyedik hullám – állítja a járványelemző


A kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztálya áprilisban
A kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház koronavírusos betegeket ellátó intenzív osztálya áprilisban

Nincs újabb halálos áldozata a járványnak, a szerda óta igazolt fertőzöttek száma 65. Kiderült, hány szabadon felhasználható vakcina van Magyarországon, a járványelemző szerint pedig pár hét és rá rúghatja az ajtót az országra a negyedik hullám.

Az elmúlt 24 órában 65 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 809 427 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, a halálos áldozatok száma 30 025.

Az aktív fertőzöttek száma 31 890. Kórházban 79 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma a kormányzati járványportál adatai szerint 5 611 260, közülük 5 418 198-an a második oltást is megkapták.

Augusztus elsejétől lesz elérhető Magyarországon a harmadik oltás, az ezzel kapcsolatos eljárásrendről és arról, hogy a magyar döntéshozók engedélye szerint melyik vakcina milyen másikkal kombinálható, az alábbi cikkben írtunk bővebben.

7,7 millió vakcina

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legfrissebb adatai alapján az atv.hu ír arról, hogy Magyarország 7,7 millió adag szabadon felhasználható vakcinával rendelkezik.

Mint írják, a tényleges készlet ennél is nagyobb, de 221 ezer vakcinát félretettek második oltásra. A múlt héten mintegy 400 ezer vakcina érkezett Magyarországra, ennek kétharmada Pfizer, a többi AstraZeneca.

A járványportálon arra hívják a figyelmet, hogy az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető.

Megismétlődhet az egy évvel ezelőtti berobbanás?

Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője arról beszélt a Népszavának, hogy Magyarországon körülbelül két hete növekszik, és 15 naponként duplázódik az új esetek száma. Az adatokból kiindulva, szerinte augusztus 20. körül már napi 250 eset várható, ha addig nem következik be valamilyen "szuperterjesztési esemény".

Ez azt jelenti, hogy az elemző szerint éppen úgy, mint egy évvel korábban, az augusztus 20-ai hosszú hétvégével várható a koronavírus-fertőzések számának megugrása Magyarországon.

XS
SM
MD
LG