Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lázárék eltörölnék az építéshatósági ügyek általános nyilvánosságát


Lázárék új építésügyi szabályozási ötletének tartalmi leírása a kormany.hu-n 2024. április 24-én
Lázárék új építésügyi szabályozási ötletének tartalmi leírása a kormany.hu-n 2024. április 24-én

A Válasz Online megírta, hogy Tiborcz István köre hogyan építené be a Svábhegy maradékát, tovább rombolva a még megmaradt zöldterületet, mire még aznap megjelent egy gyorsnak tűnő szabályozási módosítás, amely eltörölné az építésügyi hatósági engedélyek és tervrészletek már ma is csak korlátozottan elérhető nyilvánosságát. Lázár Jánosék ráadásul visszamenőleg is eltörölnék az építésügyi hatósági eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszer (ÉTDR) általános tájékoztatófelületének nyilvánosságát.

A Válasz Online régebb óta követi az egykori svábhegyi gyermekkórház óriási, hathektáros ingatlanjának sorsát. A lap tegnap írta meg, hogy az Orbán-kormány által 2019-ben gyors lefolyású pályázaton privatizált területnek mi lesz a sorsa: a Tiborcz István-féle üzleti kör saját üzleti beruházásként lakóteleppé és irodakomplexummá formálja az érintett telkeket.

Pedig Orbán Viktor 2007-ben ellenzékiként még mintha egészen hasonlótól tartott volna: ingatlanspekulációt látott többek között a svábhegyi gyermekkórház bezárása mögött.

„Nem elgondolkodtató, hogy ez a három ember, a gazdasági miniszter, a pénzügyminiszter és a miniszterelnök, ha a saját pénzéről van szó, akkor sikeres, ha a miénkről, a közpénzről, akkor csak hiányra, üresen kongó kasszára, nyakig érő adósságra futotta az erejéből? Igen, mi, magyarok megérthettük, mi történik körülöttünk. Hogy a reformok mögött pénzéhes csoportok csupasz üzlete rejtőzik. Megértettük, hogy a kórházbezárások mögött ingatlanspekuláció húzódik” jelentette be meglátásait 2007-es évértékelőjében.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán évértékelői egy kaptafára mennek, ahogy lényegében már az összes, belföldre szánt beszéde is

A fideszes vezetésű XII. kerület ezután 2008 februárjában változtatási tilalmat is elrendelt az érintett svábhegyi területekre, de ez aztán a 2010-es hatalomváltás után „feloldódott” a lap megfogalmazása szerint.

Visszatérve a jelenre: a Válasz Online most arra lett figyelmes, hogy a Tiborczék vonatkozó építési terveit feldolgozó cikkük után, még aznap megjelent a kormany.hu-n egy olyan, rövid szabályozási módosítási javaslat Lázár János minisztériumától, amely érdemi indoklás nélkül eltörölné a hasonló cikkek megírásához szükséges adatnyilvánosságot.

Lázárék egészen pontosan az építésügyi hatósági eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszer (ÉTDR) általános tájékoztatási felületét zárnák be – vette észre a lap. Ezen ugyanis eddig bárki megnézhette a beadott építési engedélyeket, az ezekkel kapcsolatos döntéseket, és a beadott tervek egy részét is letölthette.

Lázárék módosítási szándéka indoklás híján arra sem ad magyarázatot, hogy miért tartják fontosnak visszamenőleg is megszüntetni a nyilvánosságot, hogy az eddig beadott adatok se legyenek elérhetők.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG