Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Leborotvált fejjel kell gyászolniuk a türkmén közalkalmazottaknak az elnök apját


A türkmén elnök, Gurbanguli Berdimuhamedov hagyományos viseletben, fején a gyász idejére kötelezően elrendelt tradicionális sapkával.
A türkmén elnök, Gurbanguli Berdimuhamedov hagyományos viseletben, fején a gyász idejére kötelezően elrendelt tradicionális sapkával.

Le kellett borotválniuk a fejüket a gyász jeléül az állami alkalmazottaknak és a nagyvállalatok igazgatóinak is Türkmenisztánban, miután elhunyt az elnök apja. Gurbanguli Berdimuhamedov erős személyi kultuszt épít, amiben főszerepet játszanak felmenői.

Türkmenisztán teljhatalmú elnökének apja, Mjalikguli Berdimuhamedov áprilisban halt meg, 88 éves korában. Az idősebb Berdimuhamedov korábban a rendőrség alezredese volt, és a szovjet időkben többféle kormányzati pozíciót is betöltött.

Negyvennapos gyász

A Szabad Európa helyszíni szerkesztősége arról számolt be, hogy Berdimuhamedov halála után az asgabati kormány negyvennapos országos gyászt rendelt el. Az állami alkalmazottaknak és a vezető cégek igazgatóinak is gyászruhát kellett ölteniük.

A férfiaknál ennek része a hagyományos türkmén sapka, amelyet leborotvált fejre kell feltenni az elnöki parancs szerint. A nőknek ugyan nem kell levágniuk a hajukat, de a gyász ideje alatt nekik fekete mintás kendőt kellett viselniük.

A türkmén elnök apja halálát követően egy hétig nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, így nem volt jelen például a fontos állami ünnepnek számító Lovasnapon, április 23-án. Az államfő helyett ezért fia, Szerdar vezette az ünnepséget.

Berdimuhamedov az ezt követő hetekben mindenhol gyászruhában mutatkozott, és az autóját is fekete modellre cserélte annak ellenére, hogy korábban elrendelte, az egész országban csak fehér autókat lehet vezetni. A kormány bejelentése szerint a gyászidőszak leteltével nagyszabású megemlékezéseket terveznek, amire már el is kezdték gyűjteni az „adományokat” az állami dolgozóktól.

Családi kultusz

Gurbanguli Berdimuhamedov 2006 óta Türkmenisztán elnöke, a hatalmat a korábbi vezető, a Türkménbasinak nevezett Szaparmurat Nyijazov halála után vette át. Berdimuhamedov elődjéhez hasonló személyi kultuszt kezdett kiépíteni maga körül: a türkmén iskolákból 2009 tavaszán eltávolították Nyijazov könyvét, a Ruhnamát, és helyette Berdimuhamedov könyveit tették kötelező tananyaggá.

2015-ben Asgabatban felállíttatta saját, 20 méter magas aranyozott lovasszobrát, tavaly pedig az elnök kedvenc kutyafajtája kapott masszív szobrot.

A Berdimuhamedov által épített személyi kultuszban kiemelt helyet kap az elnök családja, ez az oka a közelmúltban elrendelt nemzeti gyásznak is. Az elnök nagyapjáról, aki a Vörös Hadsereg tisztje volt, múzeumot és tiszti iskolát, áprilisban elhunyt apjáról pedig korábban katonai egységet és kulturális központot neveztek el.

XS
SM
MD
LG