Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy választás ellenzéki jelöltek nélkül


A türkmén elnök 2018. augusztus 12-én
A türkmén elnök 2018. augusztus 12-én

Gurbanguly Berdimuhamedow türkmén vezetőt az általa újonnan létrehozott szenátus tagjává választották, egy olyan szavazáson, amelyen csak közvetett választójoggal szavazhattak és még ellenzéki jelöltek sem voltak.

A szigorúan ellenőrzött és elszigetelt közép-ázsiai állam központilag irányított médiája arról számolt be, hogy Gurbanguly Berdimuhamedow a szavazatok „100 százalékát" kapta meg a március 29-i választásokon, és így törvényhozóként kapott új pozíciót a felsőházban.

A 63 éves politikus tölti be az államelnöki és kormányfői posztot is.

Az állami média szerint a választás „egyértelmű bizonyítéka Türkmenisztán demokratikus fejlődésének és a nemzeti vezetőnk által végrehajtott döntő reformok diadalának”.

A Néptanács első választása titkos volt és csak elektorok szavazhattak

Ez volt a Halk Maslahaty-ban, azaz a Néptanácsban tartott első választás, miután a szeptemberi alkotmánymódosítások következtében kétkamarássá tették a parlamentet.

Az állami média szerint 112 regisztrált jelölt versengett a felsőházban rendelkezésre álló 48 helyért. A felsőházban további nyolc tagot maga Gurbanguly Berdimuhamedow nevez majd ki.

A választásokat titkos szavazással, közvetett választójog alapján tartották, 231 tartományi és fővárosi elektor szavazhatott.

A média hangsúlyozta, hogy a választások „tisztességesek" voltak, amelyeket „független" hazai megfigyelők ellenőriztek.

A külföldi megfigyelőknek nem engedték a szavazás ellenőrzését. A világ egyik legelnyomóbb országának számító volt szovjet tagköztársaságban ellenzéki jelöltek egyáltalán nem voltak.

Alkotmányt módosított, hogy hatalmát élete végéig bebetonozza

A parlament kétkamarás intézménnyé változtatásán kívül továbbra is ismeretlenek annak az alkotmánymódosításnak a részletei, amelyet Gurbanguly Berdimuhamedow szeptemberben hagyott jóvá.

Az elnök kritikusai szerint az alkotmánymódosítások célja, hogy posztját élete végéig biztosíthassa, valamint azt átadhassa fiának és unokáinak.

A türkmén vezető 2006-os hatalomra kerülése óta rendszeresen elhallgattatja az ellenvéleményeket.

Saparmurat Nijazov autokrata vezető halála utáni pedig igen kevés változtatást hajtott végre.

Elődjéhez hasonlóan Gurbanguly Berdimuhamedow a hatalom fenntartását az alapvető javak és a közüzemi szolgáltatások árainak támogatásával biztosítja.

Annak ellenére, hogy gazdag földgázforrásokkal rendelkezik, az ország az elmúlt években szűkében volt a készpénznek, az élelemnek és más alapvető szükségleti cikkeknek is.

XS
SM
MD
LG