Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Le Pen pártja is csatlakozik a Patrióták Európáért EP-frakcióhoz


Orbán Viktor miniszterelnök és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés párt vezetője Madridban 2022. január 29-én
Orbán Viktor miniszterelnök és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés párt vezetője Madridban 2022. január 29-én

A francia Nemzeti Tömörülés is csatlakozik az Orbán Viktor által kezdeményezett európai parlamenti képviselőcsoporthoz – erősítette meg Gulyás Gergely a Kormányinfón. Az EP-frakció megalapításához szükséges feltételeket már szombaton teljesítették egy dán párt csatlakozásával.

Gulyás Gergely szerint nyolcvan-kilencven képviselője lesz a Patrióták Európárért EP-frakciónak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón beszélt erről, ahol megerősítették: a harminc EP-mandátummal rendelkező francia Nemzeti Tömörülés is csatlakozik a magyar miniszterelnök által kezdeményezett frakcióhoz.

Jordan Bardella, a párt elnöke nem sokkal korábban jelentette be a csatlakozást, amit Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő is megosztott a Facebookon.

„Ezzel már kilencre nőtt a tagok száma, és még nincs vége! Brüsszel végre meg fogja hallani az emberek hangját” – írta.

Ehhez kapcsolódóan: Francia választási eredmények: senki sem látta, hogy ez következik, de még nincs vége

Ahogy arról szombaton beszámoltunk, a Dán Néppárt (DK) is bejelentette csatlakozását a Patrióták Európáért pártcsoporthoz. Már ekkor teljesült az a feltétel, hogy a frakciónak legkevesebb hét tagországot kell képviselnie.

Anders Vistisen, a Dán Néppárt végrehajtó bizottságának tagja, a párt egyetlen EP-képviselője azt írta: „Biztosak vagyunk abban, hogy a Patrióták Európáért lesz a harmadik legnagyobb pártcsoport az EP-ben, és egyértelmű jelzést tudunk adni a föderalistáknak.”

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Andrej Babiš, a cseh ANO, valamint Herbert Kickl, az osztrák Szabadságpárt vezetője múlt vasárnap Bécsben bejelentette az új jobboldali pártszövetség megalakításának szándékát.

Az Európai Parlament szabályai szerint egy frakciónak legalább hét tagállam összesen 23 képviselőjéből kell állnia. Ez már szombaton teljesült, és további bejelentések várhatók. Gulyás Gergely szerint szinte biztos, hogy a Matteo Salvini vezette olasz Liga is csatlakozik nyolc EP-képviselőjével a Patrióták Európáért pártszövetséghez.

XS
SM
MD
LG