Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lebuktatták az orosz zsoldoscsoportot


Haftár tábornokkal szövetséges kormányellenes líbiai fegyveresek kísérik foglyaikat Bengázi közelében 2020. május 5-én
Haftár tábornokkal szövetséges kormányellenes líbiai fegyveresek kísérik foglyaikat Bengázi közelében 2020. május 5-én

Brit újságírók nyomozó munkája új betekintést enged egy orosz katonai vállalkozó „kulcsfontosságú” szerepébe a líbiai polgárháborúban. A BBC háborús bűnökről és az orosz hadsereggel fenntartott kapcsolatokról számolt be.

A Samsung táblagépen, amelyet a Wagner-csoport ismeretlen tagja hagyott maga után, miután harcosai 2020 tavaszán visszavonultak a Tripolitól délre fekvő területekről, orosz nyelvű fronttérképek is vannak – közölte a BBC augusztus 11-én.

A brit műsorszolgáltató beszámol arról, hogy a birtokába jutott egy 2020 januári „bevásárlólista” is, amelyen fegyverek és katonai felszerelések a beszerzendő tételek. A dokumentumban négy harckocsiról, több száz Kalasnyikovról, egy radarrendszerről és egyéb berendezésekről van szó, amelyek szakértők szerint csakis orosz katonai szállítmányokból származhatnak.

Közvetett kapcsolatot gyanítanak a Kremllel

A Wagner-csoport egyik szakértőjét idézik, aki szerint a lista Dmitrij Utkin volt orosz katonai hírszerző közreműködésére utal. Valószínűleg ő az, aki megalapította a csoportot.

A Wagner-csoport vélhetően közvetett kapcsolatban áll Oroszország politikai elitjével, és Jevgenyij Prigozsin, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli munkatársa irányítja.

Prigozsin és az orosz hatóságok egyaránt tagadták, hogy közük lenne a Wagnerhez.

Zavaros helyeken

A Wagner-csoport először 2014-ben került a figyelem középpontjába, amikor oroszbarát szeparatistákat támogatott a kelet-ukrajnai konfliktusban.

A csoport azóta feltűnt olyan országokban is, mint Szíria, Mozambik, Szudán és a Közép-afrikai Köztársaság.

2019 áprilisában a Wagner zsoldosai csatlakoztak a lázadó líbiai tábornok, Halifa Haftár erőihez, miután azok támadást intéztek az ENSZ támogatását élvező kormány ellen a fővárosban, Tripoliban. A konfliktus októberben tűzszünettel ért véget.

Nem etetnek extra szájat

A BBC oknyomozóinak sikerült eljutniuk két egykori harcoshoz a köztudottan titkos csoportból, akik részleteket árultak el arról, hogy a szervezetnek nincs semmilyen magatartási kódexe.

A vizsgálat szerint az egyik volt zsoldos elismerte, hogy a csoport foglyokat ölt. „Senki sem akar extra szájat etetni” – idézik.

A BBC által megkeresett Prigozsin szóvivőjén keresztül közölte, hogy nem áll kapcsolatban a Wagnerrel, és nem hallott arról, hogy oroszok megsértették volna az emberi jogokat Líbiában. „Biztos vagyok benne, hogy ez abszolút hazugság.”

Az orosz külügyminisztérium azt közölte a brit műsorszolgáltatóval, hogy a Wagner líbiai szerepéről szóló jelentések „hamis adatokon” alapulnak, és céljuk „Oroszország politikájának hiteltelenítése” Líbiában.

XS
SM
MD
LG