Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A járványveszélyre hivatkozva ítélnék el az abortusztüntetést szervező lengyel nőt


Az abortuszt tiltó törvény ellen tiltakozó nők Varsóba, Lengyelországban, 2021. január.
Az abortuszt tiltó törvény ellen tiltakozó nők Varsóba, Lengyelországban, 2021. január.

Bűncselekményekkel vádolták meg a lengyel nőjogi mozgalom vezetőjét, aki az országban bevezetett szinte totális abortusz-tilalom ellen tüntetések élére állt. Marta Lempart azt mondta, hogy varsói ügyészek szerdán hivatalosan is felolvasták neki a vádakat.

Lempart szerint ezzel növelték a Nők Sztrájkja nevű csoportra nehezedő politikai nyomást. A vádak között szerepel, hogy Lempart sértegetett egy rendőrt és koronavírus-pandémia idején szervezett tüntetésekkel súlyosbította a járványveszélyt. A vádpontok sokban hasonlítanak azokra, amelyekkel a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij melletti tüntetések szervezői ellen felléptek.

A lengyel törvények szerint a „járványveszély keltéséért” akár nyolc év börtönbüntetés is kiszabható.

Varsó az EU célkeresztjében

Az Európai Unió már többször aggodalmát fejezte ki, amiért szerinte a jobboldali Mateusz Morawiecki miniszterelnök kormányzása alatt Lengyelországban sérülnek a demokratikus normák.

A lengyel városokban októberben robbantak ki tüntetések, amikor az Alkotmánybíróság úgy döntött: abortuszt csak nemi erőszak, vérfertőzés vagy olyan esetekben lehet végrehajtani, amikor a terhesség veszélyezteti az anya életét. A döntés januárban lépett törvényerőre.

A tüntetések közben a szocialista rendszer 30 évvel ezelőtti bukása utáni legnagyobb tömegmozgalommá terebélyesedtek Lengyelországban.

Tiltakozik a független lengyel média is

Az Európai Unió közben már vizsgálatot folytat Lengyelország ellen az igazságszolgáltatási rendszer, a média és a civilszervezetek függetlenségének aláásása miatt. Varsó számára elméletben fennáll a veszélye, hogy több tízmilliárd eurós uniós támogatástól esik el.

Szerdán a lengyel magántévék és rádiók, újságok és híroldalak felfüggesztették a műsorokat és a tartalmak publikálását egy új reklámadó ellen tiltakozva, amely szerintük veszélyezteti a sajtószabadságot.

Egy másik ügyben egy hollandiai bíróság elutasította egy hazájában drogcsempészettel vádolt lengyel állampolgár kiadatását. Az indoklás szerint fennállt a veszélye, hogy ha Lengyelországban állítanák bíróság elé, akkor „sérülne a tisztességes eljáráshoz való joga”.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG