Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Legyen vagy ne legyen harmadik oltás?


Egy izraeli férfinak adják be a harmadik oltást Tel-Avivban 2021. augusztus 30-án. Izrael a világon elsőként kezdte el a tömeges emlékeztetőoltásokat

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) szerint a Pfizer Covid–19-vakcinája esetében valószínűleg nincs szükség emlékeztetőoltásra, még akkor sem, ha a harmadik oltás magasabb immunválaszt generál. Mások, főként a politikusok és a gyártók másként vélik.

Az FDA munkatársai semleges álláspontot képviseltek a szeptember 15-én közzétett dokumentumban, amely két nappal azelőtt jelent meg, hogy egy független szakértői testület összeül és javaslatot tesz arra, hogy a szabályozó hatóság jóváhagyja-e a Pfizer-oltások esetében a harmadik kört.

Joe Biden elnök és legfőbb egészségügyi tanácsadói azt szorgalmazzák, hogy már a jövő héten induljanak el az emlékeztetőoltások, miután egyre többen aggódnak a vakcinák hatékonyságának csökkenése miatt. A Biden-kormányzat reméli, hogy a harmadik adag elejét veheti az enyhe eseteknek és gátolhatja a vírus terjedését, csökkentheti a Covid–19 miatt kórházba kerülők és a halálesetek számát.

A tudósok között sincs egyetértés

Az FDA stábjának véleménye sok olyan tudósét tükrözi, aki megkérdőjelezi, hogy szükség van-e harmadik oltásra a lakosság szélesebb körében.

„Egyes, megfigyeléseken alapuló tanulmányok azt sugallták, hogy a Pfizer-vakcina hatékonysága idővel csökken a tüneti fertőzés vagy a delta-variáns ellen, míg mások nem” – áll a dokumentumban.

„Összességében azonban az adatok azt mutatják, hogy a jelenleg az Egyesült Államokban engedélyezett Covid–19-vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak a súlyos koronavírus-betegség és az ebből adódó elhalálozás ellen az Egyesült Államokban” - teszik hozzá a szerzők.

A gyártó szerint nagyon megdobja az antitestek számát

A fórumra készített beadványában a vakcinát a német BioNTech céggel közösen gyártó Pfizer közölte: a klinikai vizsgálat adatai azt mutatták, hogy a vakcina hatékonysága a második adag után kéthavonta körülbelül hat százalékkal csökken. A cég Izraelből és az Egyesült Államokból származó adatokra hivatkozik. Hozzáteszi, hogy ennek ellenére a vakcina továbbra is rendkívül hatékony a súlyos Covid–19-fertőzésekkel és halálesetekkel szemben.

A cég szerint a harmadik oltás háromszorosára növeli az antitestek számát a korábbi oltásokhoz viszonyítva. Ugyanilyen fontos, mondja a Pfizer, hogy ezek az antitestek elég erősnek tűnnek a rendkívül fertőző delta-variáns ellen.

A cég amellett érvelt, hogy az amerikai szabályozóhatóságoknak jóvá kell hagyniuk a Pfizer esetében az emlékeztetőoltást hat hónappal a második adag beadása után az idővel csökkenő hatékonyság miatt.

A Pfizer Izraellel is érvel

Az extra oltás híveit visszhangozva a Pfizer felhívta a figyelmet az izraeli emlékeztetőoltás-program adataira, amelyek azt mutatják, hogy a harmadik vakcinaadag helyreállítja a magas szintű védelmet a vírus ellen.

Izrael volt az első ország, amely széles körben alkalmazta az emlékeztetőoltást, aztán néhány ország követte. Az Egyesült Államok a múlt hónapban engedélyezte a harmadik oltás felvételét azoknak, akiknek sérülékeny az immunrendszerük.

Az Egészségügyi Világszervezet nincs oda az emlékeztetőoltásért. Az ENSZ egészségügyi ügynöksége szerint a jelenlegi oltási rendszerek hatékony védelmet nyújtanak a vírus ellen, és az extra vakcinaadagokat a szegényebb országokban kell felhasználni az oltási kampány kiterjesztésére.

“Elég volt az ígéretekből” - az oltások elosztására szólít fel a WHO
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

A Moderna is csökkenő hatékonyságról beszél

Az FDA ülése után az amerikai betegségkezelő és -megelőzési központok tanácsadó testülete is megbeszélést tervez a jövő hétre, hogy megtegye ajánlását.

A Moderna is azt kérte az FDA-tól, hogy hagyja jóvá a harmadik adagot vakcinájából.

Az amerikai biotechnológiai vállalat szeptember 15-én közzétette saját tanulmányát, amely az immunitás csökkenését mutatja a nagyjából 13 hónapja, illetve majdnem nyolc hónappal ezelőtt beoltottakat összehasonlító adatok alapján.

Nem tudni, hogy az FDA milyen gyorsan dönt a Moderna emlékeztetőoltásáról vagy arról, hogy azok is kapjanak-e új oltást, akiket Johnson & Johnson-vakcinával oltottak be.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG