Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Százmillió amerikai számára lehet kötelező a Covid-védőoltás


Joe Biden amerikai elnök
Joe Biden amerikai elnök

Mintegy százmillió embernek kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás vagy a heti vírusteszt – jelentette be Joe Biden szeptember 9-i beszédében. Azoknak a cégeknek, amelyeknek száznál több munkavállalójuk van, be kell oltaniuk vagy hetente tesztelniük munkavállalóikat.

Joe Biden elnök a Fehér Házban szeptember 9-én tartott megszólalásában arról beszélt, hogy új szabályozással bírnának rá több embert a koronavírus elleni védőoltás beadatására. Az amerikai járványügyi és megelőzési központok (CDC) adatai szerint körülbelül a lakosság 62 százaléka kapta meg mindkét dózist. Bőséges mennyiségű ingyenes oltóanyag áll rendelkezésre, azonban az amerikaiak közül mintegy nyolcvanmillióan elutasítják a vakcinát.

Vakcina van, de sokan elutasítják

Biden bírálta azokat, akik nem hajlandók oltakozni, annak ellenére hogy a rendkívül fertőző delta-változat miatt megugrott a megbetegedések, kórházi kezelések és halálesetek száma. „Türelmesek voltunk. De a türelmünk fogytán van, és az önök ellenállása mindannyiunknak sokba került” – mondta Biden, megjegyezve, hogy a súlyos fertőzések túlnyomó többsége a be nem oltottakat érinti.

Mostani beszédében Biden kiterjedt új szabályokat jelentett be minden olyan munkáltató számára, amelynek száznál több munkavállalója van. Kötelező lesz gondoskodniuk dolgozóik oltottságáról vagy hetente tesztelni kell őket a vírusra. A Fehér Ház becslése szerint a rendelet mintegy nyolcvanmillió embert érint a magánszektorban. Pénzbírsággal sújthatják azokat a cégeket, amelyek nem tartják be az új szabályokat.

A terv másik eleme a kötelező védőoltás minden szövetségi alkalmazott és alvállalkozó számára, megszüntetve ezzel azt a korábbi politikát, amely az oltás helyett a rendszeres tesztelés lehetőségét kínálta. Ez több millió további munkavállalóra vonatkozik, akik közül néhányan elbocsátásra számíthatnak, ha nem oltatják be magukat.

A szövetségi dolgozók közül az oltási kötelezettség vonatkozik például 17 millió egészségügyi dolgozóra, akik állami támogatásból működő intézményekben dolgoznak. Szintén érintettek egyes szövetségi finanszírozású iskolák tanárai és más dolgozói.

Perrel fenyegetőznek a republikánusok

A republikánusok azonnal nekimentek Bidennek. Szerintük a büntetéseket is tartalmazó rendelettel túllépte az elnöki hatáskört. A Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) közölte, hogy beperli a Biden-kormányt az oltási kötelezettség megakadályozása érdekében.

„Sok amerikaihoz hasonlóan én is oltáspárti vagyok, de ellenzem a kötelező oltásokat – mondta Ronna McDaniel, az RNC elnöke. – Sok kisvállalkozásnak és munkavállalónak nincs pénze vagy jogi forrása arra, hogy harcoljon Biden alkotmányellenes intézkedései és tekintélyelvű rendeletei ellen. Amikor a rendelet hatályba lép, az RNC be fogja perelni a kormányt, hogy megvédje az amerikaiakat és a szabadságjogokat.”

Cathy McMorris Rodgers, a képviselőház egészségügyi politikáért is felelős energiaügyi és kereskedelmi bizottságának tagja azt mondta, az oltás kötelezővé tétele aláássa a bizalmat a vakcinák hatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatban, mivel a kormány bizalom helyett „a félelemre, az ellenőrzésre és a hatalmi szóra támaszkodik”.

Szeptemberben jöhet a harmadik oltás

Biden a kritikákkal kapcsolatban azt mondta: „Ez nem a szabadságról vagy a személyes választás korlátozásáról szól, hanem arról, hogy megvédjük magunkat és a körülöttünk élőket. Az emberekről, akikkel együtt dolgozol. Az emberekről, akiket szeretsz. Elnökként az a feladatom, hogy minden amerikait megvédjek.”

Biden emellett felszólította az összes államot, hogy fogadjanak el oltási követelményeket az összes iskolai alkalmazottra vonatkozóan úgy, ahogy már néhány helyi önkormányzat megtette. Arra kérte továbbá a nagy szórakozóhelyeket és stadionokat, hogy a belépéshez írják elő a védőoltás vagy a negatív teszt igazolását.

Az új oltási program részeként a gyártóktól 280 millió új Covid–19 gyors- és otthoni tesztkészletet is megrendeltek. A kormány emellett azt is tervezi, hogy még ebben a hónapban megkezdik az emlékeztető oltások alkalmazását, mivel a vakcina hatékonysága idővel vagy a delta-változattal szemben csökken.

A koronavírus-járvány eddig több mint 654 ezer ember halálát okozta az Egyesült Államokban. A halálesetek és a kórházi kezelések száma az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett a delta-változat miatt, ami nemcsak az egészséget, hanem az ország gazdasági fellendülését is veszélyezteti.

XS
SM
MD
LG