Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lehet átjárás az endós betegek egy részének számára a magán- és az állami ellátás között


Eszközöket és kamerát helyeznek el a gázzal feltöltött hasüregben, mielőtt laparoszkóposan, három metszési ponton keresztül eltávolítják egy beteg petefészkét a függelékekkel Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban 2010. december 4-én
Eszközöket és kamerát helyeznek el a gázzal feltöltött hasüregben, mielőtt laparoszkóposan, három metszési ponton keresztül eltávolítják egy beteg petefészkét a függelékekkel Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban 2010. december 4-én

Azokra az orvosokra, akik az új egészségügyi jogviszonyról szóló törvény életbelépése, azaz 2020. november 18. előtt magánellátásban kezdték el betegeik kezelését, 2021. március 1. után sem vonatkozik az összeférhetetlenségi tilalom.

A Szabad Európa több cikkben foglalkozott az endometriózisban szenvedők helyzetével. Az endometriózis népbetegség, gyógyíthatatlan, Magyarországon a fogamzóképes nők tíz-tizenöt százalékát, mintegy 180-240 ezer nőt érint, ez állhat a meddőségek negyven-ötven százalékának hátterében.

A várólisták a koronavírus-járvány kirobbanása előtt sem voltak rövidek, utána azonban még hosszabbak lettek. A helyzetet azonban az új egészségügyi jogviszonyról szóló törvény életbelépése tette drámaivá.

Noha az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány mindössze egyetlen olyan orvosról tud, akinek az endometriózis is a szakterülete, és márciusban a magánellátást választotta, a Szabad Európa az érintettek beszámolói alapján úgy tudja, jóval több specialista ment el a közfinanszírozott ellátásból. Sok beteg maradt orvos nélkül, miközben a magánellátásban a műtétek ára akár több millió forintra is rúghat. Volt, aki az elviselhetetlen fájdalom miatt mégis inkább hitelt vett fel, és megműttette magát.

A Telex vette észre, hogy az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány Instagram-oldalára felkerült közlemény szerint az Emmi azt ígéri:

  • Azokra az orvosokra, akik az új egészségügyi jogviszonyról szóló törvény életbelépése, azaz 2020. november 18. előtt magánellátásban kezdték el betegeik kezelését, 2021. március 1. után sem vonatkozik az összeférhetetlenségi tilalom. Ez azt jelenti, hogy az ebbe a körbe tartozó betegek ellátása 2021. március 1. után is folytatható állami ellátásban.
  • Nincs átjárás viszont, ha az orvos a beteg kezelését 2020. november 18. után kezdte el magánellátásban, tehát rájuk érvényes az, hogy ugyanazt a beteget ugyanazzal a betegséggel 2021. március 1. után nem lehet kezelni közfinanszírozott ellátásban.
  • Ha valakit korábban magánellátásban műtöttek, de újabb beavatkozásra van szüksége, ugyanúgy választhat a magán- és a közfinanszírozott ellátás között.
  • Az orvosok sürgősségi sorrendet állíthatnak fel, vagyis előresorolhatják a várólistán azokat, akiknek az állapota ezt indokolja.
  • A műtétet az az orvos végzi el, aki a korlátozások előtt kezelte a beteget.
  • Ha az orvos időközben kilépett az állami ellátásból, az állami intézménynek lesz arra lehetősége, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság engedélyével foglalkoztassa az orvost.
  • A betegeknek továbbra sem kell a területileg illetékes intézményt választaniuk, viszont a választott intézmény nem köteles fogadni azokat, akik lakóhely szerint nem tartoznak az ellátási területébe, ha ezzel a hozzájuk tartozók ellátását veszélyeztetnék.

A Szabad Európa is beszámolt arról a petícióról, amelyet Szél Bernadett független országgyűlési képviselő indított az endometriózisos nők közfinanszírozott ellátásáért, miután a parlament Népjóléti bizottságának fideszes tagsága nem vett részt azon a bizottsági ülésen, ahol az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást tárgyalták volna.

A politikus akkor azt mondta a Szabad Európának, szeretné elérni, hogy a kormány egyeztessen az Egészségügyi Szakmai Kollégiummal, hiszen több olyan betegség van, amelyhez kevés a szakember az országban, ezeket a kollégiumnak kellene meghatároznia, a törvénynek pedig esetükben lehetővé kellene tennie az átjárhatóságot a tb-finanszírozott és a magánpraxis között, amelyet az új egészségügyi törvény lezárt.

XS
SM
MD
LG