Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

AI: lehetetlenné tették a békés tiltakozást Oroszországban


Orosz rendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt egy engedély nélkül tartott ellenzéki megmozduláson Szentpéterváron, 2021. január 31-én.
Orosz rendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt egy engedély nélkül tartott ellenzéki megmozduláson Szentpéterváron, 2021. január 31-én.

Az Amnesty International szerint az orosz hatóságok olyan mértékben korlátozták az emberek jogát a békés tüntetésekhez, hogy az országban szinte lehetetlenné vált bármilyen érdemi tiltakozás.

"A korlátozó törvények, a vaskezű rendőri taktikák és a békés ellenvélemények elhallgattatására indult büntetőeljárások révén az orosz hatóságok gyakorlatilag lenullázták a jogot a békés gyülekezéshez" – közölte az Amnesty augusztus 12-én.

A jövő havi oroszországi parlamenti és helyhatósági választások előtt kiadott "Oroszország: nincs helye a tiltakozásnak" címet viselő jelentés dokumentálja a békés tüntetések leverését. Ez az Amnesty szerint a gyülekezési jogról hozott 2004-es szövetségi törvénnyel kezdődött, és az utóbbi években felgyorsult.

Bűncselekmény és hősiesség

"Az orosz hatóságok évek óta hihetetlen kitartással és találékonysággal korlátozzák a gyülekezési szabadsághoz fűződő jogot" – mondta Oleg Kozlovszkij, a szervezet oroszországi kutatója.

"Ennek eredményeként a békés utcai tiltakozást az állami tisztviselők bűncselekménynek tekintik, míg azok az oroszok, akik még mindig úgy vélik, hogy élhetnek a jogaikkal, hősiességnek."

A jelentés felszólította az orosz kormányt: gondoskodjon arról, hogy a közelgő választásokat más légkörben tartsák. „A jövő havi parlamenti választások lehetőséget adnak Oroszországnak arra, hogy megváltoztassa hozzáállását és elkötelezze magát az emberi jogok előmozdítása és védelme mellett, beleértve a békés gyülekezés szabadságához való jogot is" – áll az Amnesty International beszámolójában.

XS
SM
MD
LG