Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lejár több, az országgyűlési választással összefüggő határidő


Az átjelentkezéssel, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait belekeverik a választás estéjén fel nem bontott urnákba, így számlálja meg a voksokat a szavazatszámláló bizottság a VII. kerületi polgármesteri hivatalban 2018. április 14-én
Az átjelentkezéssel, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait belekeverik a választás estéjén fel nem bontott urnákba, így számlálja meg a voksokat a szavazatszámláló bizottság a VII. kerületi polgármesteri hivatalban 2018. április 14-én

Március 25-én, pénteken, tíz nappal az országgyűlési választások előtt több fontos határidő is lejár. Érdemes figyelniük azoknak, akik külföldön szavaznának vagy átjelentkeznének, mert ezeket kérvényezni kell. A kérelem automatikusan vonatkozik a népszavazásra is, tehát emiatt nem kell külön intézkedni.

Aki külföldről szavazna, vagy Magyarországon, de nem a számára kijelölt szavazókörben, pénteken 16 óráig kérvényezheti ezt. Fontos, hogy a március 25-i határidő a kérelem beérkezésére vonatkozik, így érdemes online intézni. Ha valaki március 24-én, csütörtökön levélben nyújtja be a kérelmét, az valószínűleg már kicsúszik a határidőből – hívja el a figyelmet blogján a Társaság a Szabadságjogokért.

Külföldön szavazók

Annak, akinek van magyar lakcíme, de külföldön szeretne szavazni, kérelmeznie kell, hogy vegyék fel a külképviseleti névjegyzékbe. Ugyanúgy lehetősége van a külképviseleteken szavazni annak, aki külföldön él, mint annak, aki csak a választás napján nem lesz Magyarországon.

Mint írják, érdemes annak is beadnia a kérelmet, aki még nem tudja, hogy külföldön vagy itthon szavaz, mert ha utólag kiderül, hogy mégis Magyarországon voksolna, március 30-án 16 óráig visszavonhatja a kérelmet.

A választásokkal kapcsolatos valamennyi cikkünket megtalálja itt, a kampány friss híreiért pedig kattintson ide.

Kvíz: Vajon ki ígérte? 2010-ben a Fidesz, vagy most az ellenzék?

Kvíz: Vajon ki ígérte? 2010-ben a Fidesz, vagy most az ellenzék?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

Az átjelentkezés határideje is lejár

Aki Magyarországon, de nem a lakcíme alapján kijelölt szavazókörben voksolna, annak szintén átjelentkezési kérelmet kell benyújtania. Ennek a határideje ugyancsak március 25-én 16 óra. Ha valaki átjelentkezett már, de később kiderül, hogy mégis az eredeti szavazókörében voksol, április 1-jén 16 óráig visszavonhatja a kérelmét.

Március 25-én 16 óráig jelenthetik be a pártok és a civil szervezetek, hogy kiket és hova küldenek delegált szavazatszámláló bizottsági tagnak.

A választásokkal kapcsolatos határidőket összegyűjtve a Nemzeti Választási Iroda oldalán is megtalálja.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG