Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lekapcsolták a Szabad Európa weboldalait Kirgizisztánban


Az Azattük Rádió szerkesztősége
Az Azattük Rádió szerkesztősége

Számos helyi törvényhozó, sajtótermék és jogvédő is elítélte a kormány döntését, amelynek alapján blokkolták a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) helyi hírszolgálatának számító Azattük Rádió honlapjának elérését.

Tazabek Ikramov a parlament csütörtöki ülésén hangsúlyozta, hogy az egy nappal korábban meghozott intézkedés jogsértő, a kirgiz alkotmány ugyanis világosan kimondja, hogy a cenzúra törvénytelen, és garantálni kell a sajtó szabadságát.

A biskeki kormány azt követően döntött a két hónapos tiltás kiszabása mellett, hogy az Azattük Rádió a felszólítások ellenére sem törölte egyik videóját, amelyben a kirgiz–tádzsik határvillongásokról számolt be.

Az illetékes hatóságok szerint az RFE/RL és az Amerika Hangja (Voice of America – VOA) által közösen működtetett, orosz nyelvű Current Time által készített felvétel részrehajló a tádzsik fél felé.

Jamie Fly, a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió elnöke visszautasította ezeket a vádakat, mondván, hogy a társaság komolyan veszi a tudósítások kiegyensúlyozottságára vonatkozó vállalásait, és a kifogásolt tartalmak esetében sem sérült ez az alapelv.

Többtucatnyi független médiatermék, újságíró és civil aktivista csatlakozott pénteken ahhoz a tiltakozó akcióhoz, amelynek keretében mindössze egy fekete képet raknak ki a honlapjukra vagy a közösségi oldalukra azzal a felirattal, hogy „Ma nincsenek hírek. Nyomás alatt a média Kirgizisztánban.”

XS
SM
MD
LG