Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Leleplezett, orosz hátterű puccskísérletről beszélt az ukrán elnök


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Oroszországban tervezett puccs tervét leplezte le az ukrán hírszerzés, állítja Volodimir Zelenszkij elnök. Elmondása szerint az egyik leggazdagabb ukrán oligarchát akarták bevonni a kormány elmozdítására szőtt összeesküvésbe.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök november 26-án Kijevben tartott sajtótájékoztatón beszélt egy állítólagos puccskísérletről, amelynek elindítását szerinte december 1-jén vagy 2-án tervezték meg nem nevezett ukrán és orosz személyek. Zelenszkij a november 26-án Kijevben tartott sajtótájékoztatón tett nyilatkozatában nem közölt teljes részleteket az állítólagos tervről, és nem állította, hogy Moszkva közvetlenül érintett lenne benne, ugyanakkor azt mondta, Oroszországból érkeztek azok az emberek, akiket a puccsszervezéssel gyanúsítanak.

Egy oligarcha is képbe került

Zelenszkij bizonyítékokat nem mutatott be a tervről, de „bizonyos hangfelvételekre” hivatkozott, ahol orosz és ukrán állampolgárok beszélnek a jövő hétre tervezett akcióról. Azt is mondta, a felvételen megemlítik Rinat Akhmetov ukrán milliárdost, bár ő személyesen nem vett részt a beszélgetésben. Zelenszkij azt mondta, nem hiszi, hogy a milliárdos belekeveredett volna az összeesküvésbe, mivel „végzetes hiba” lenne számára, ha részt venne az elnök elleni „háborúban”. Ehelyett inkább azt gyanítja, valakik csapdába próbálták csalni Akhmetovot.

Akhmetov, aki Ukrajna legnagyobb magánkézben lévő áramszolgáltatója, a DTEK, valamint több kelet-ukrajnai vállalkozás, köztük acél- és vasércgyártók, egy bank, biztosítók és egy televíziós csatorna tulajdonosa, egyelőre nem reagált Zelenszkij állításaira. Megszólalt viszont Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki tagadta azt a vádat, hogy Oroszországnak köze lenne egy tervezett puccskísérlethez.

Komoly háborús fenyegetés

Zelenszkij beszélt arról is, hogy valós a kockázata jövőre egy Ukrajna elleni katonai támadásnak Oroszországból. „Ma az a veszély fenyeget, hogy holnap háború lesz – mondta. – Teljesen felkészültünk az eszkalációra.” Az elmúlt napokban amerikai tisztviselők és az ukrán hadsereg tisztjei is olyan értesülésekről számoltak be, hogy Oroszország már ezen a télen inváziót indíthat Kelet-Ukrajnában, ahol az ukrán hadsereg 2014 óta harcban áll az Oroszország által támogatott szakadárokkal. Hírszerzési jelentések szerint ma legalább 92 ezer orosz katona állomásozik az ukrán határ közelében, így egy esetleges támadás nagyobb lehet, mint a Krím félsziget 2014-es megszállása.

A CNN Joe Biden kormányának forrásait idézve azt írta, az amerikai elnök azt fontolgatja, hogy katonai tanácsadókat és új fegyverszállítmányokat küld Ukrajnába. A hónap elején Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén aggodalmát fejezte ki az orosz katonai lépésekkel és egy esetleges újabb offenzívával kapcsolatban, amely szerinte „súlyos hiba” lenne.

Zelenszkij november 26-i egyéb nyilatkozataiban azt mondta, hogy Ukrajna teljes mértékben ellenőrzi határait, és készen áll bármilyen eszkalációra Oroszországgal. Hozzátette, kabinetfőnöke, Andrij Jermak hamarosan felveszi a kapcsolatot Oroszország képviselőivel a két ország közötti patthelyzet miatt. Jermak közölte, hogy kapcsolatba fog lépni Dmitrij Kozakkal, Vlagyimir Putyin elnök kabinetfőnök-helyettesével.

Az orosz kormány, amely tavaly tavasszal is több ezer katonát vonultatott fel az ukrán határ mentén, alaptalannak minősítette az esetleges orosz invázióról szóló beszélgetéseket.

XS
SM
MD
LG