Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondanak a demokráciapárti képviselők Hongkongban


Alvin Yeung Ngok-kiu, Kwok Ka-ki, Kenneth Leung és Dennis Kwok eltiltott hongkongi képviselők nyilatkoznak a sajtónak 2020. november 11-én.
Alvin Yeung Ngok-kiu, Kwok Ka-ki, Kenneth Leung és Dennis Kwok eltiltott hongkongi képviselők nyilatkoznak a sajtónak 2020. november 11-én.

Hongkongban az összes demokráciapárti képviselő, testületileg lemondott hivataláról. A képviselők az ellen tiltakoznak, hogy négy társukat eltiltották a hatóságok.

A Kínai Nemzeti Népi Kongresszus Állandó Bizottsága szerdán olyan határozatot hozott, amelynek nyomán a Peking-párti hongkongi kormányzat elveheti „a nemzetbiztonságot veszélyeztető” politikusok mandátumát.

Néhány pillanattal később a hatóságok léptek is: diszkvalifikáltak négy hongkongi képviselőt, akik amerikai szankciókat kértek az emberi jogok megsértéséért felelős illetékesekre.

Sziklaszilárd szolidaritás

A mandátummegvonás nyomán a 70 fős hongkongi törvényhozó testület fennmaradó 15 demokráciapárti tagja közölte: szolidaritásból lemondanak képviselői megbízatásukról.

A kínai külügyminisztérium „racionális, ésszerű és az alkotmánnyal és a törvényekkel összhangban lévő” lépésnek nevezte a négy képviselő kizárását.

Peking bírálói szerint minden újabb példa arra, hogyan akarja Kína korlátozni Hongkong jogait. A kínai hatóságok tagadják a vádat.

Példátlan fellépést tesz lehetővé a nemzetbiztonsági törvény

Több éven át tartó demokráciapárti és Peking-ellenes tüntetések után Kína idén júniusban léptette életbe azt az ellentmondásos nemzetbiztonsági törvényt, amely Hongkongban is büntethetővé teszi az „elszakadási kísérleteket, a felforgató tevékenységet és az idegen erőkkel való összejátszást”.

A jogszabály alapján már több embert letartóztattak és jobbára elnémították az aktivistákat.

A volt gyarmatot 1997-ben adta vissza Nagy-Britannia Kínának. Az alku része volt az „egy ország, két rendszer” elve. A megállapodás garantálta, hogy Hongkong olyan szabadságjogokat tartson fenn egészen 2047-ig, amelyek nem léteznek a Kínai Népköztársaságban.

XS
SM
MD
LG