Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott a béketárgyalásokat sürgető román honvédelmi miniszter


Vasile Dîncu román honvédelmi miniszter
Vasile Dîncu román honvédelmi miniszter

Vasile Dîncu azt követően távozott hivatalából, hogy az ország elnöke és kormányfője is bírálta azt a korábbi nyilatkozatát, miszerint csakis nagyhatalmi tárgyalások útján zárható le az ukrajnai háború.

„Ma reggel benyújtottam a lemondásom Románia miniszterelnökének, Nicolae Ciucănak”jelentette be a tárcavezető hétfőn Facebookon.

Dîncu nemrég azon véleményének adott hangot, hogy Ukrajna egyetlen esélye a tartós békére, ha az Egyesült Államok és a NATO tárgyalások útján próbálja rendezni a helyzetet Oroszországgal.

Klaus Iohannis román államfő és a kormánykoalíció több tagja éles kritikával illette ezt a megjegyzését. Előbbi leszögezte, hogy az ukránok a vérükkel fizetnek hazájuk védelméért, így egyedül ők mondhatják meg, hogy akarnak-e tárgyalni a támadókkal, és ha igen, mikor és miről. Leszögezte: ez Románia hivatalos álláspontja.

A honvédelmi miniszter döntése indoklásaként azt írta bejegyzésében, hogy nem tud együtt dolgozni Iohannisszal, aki államfőként a fegyveres erők főparancsnoka, s ez akadályozhatja a védelmi tárca és a hadsereg optimális működését.

„Úgy vélem, le kell mondanom annak érdekében, hogy ne szenvedjenek kárt a hatékony parancsnoki láncolatot igénylő döntések és programok, valamint ne álljon le a minisztérium és a hadsereg számára elengedhetetlenül szükséges projektek sorozata” – közölte.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG