Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott a mongol kormányfő egy covidos kismamával történtek miatt


Uhnágín Hürelszüh miniszterelnök Ulánbátorban bejelenti lemondását, 2021. január 21-én.
Uhnágín Hürelszüh miniszterelnök Ulánbátorban bejelenti lemondását, 2021. január 21-én.

Lemondott Mongólia miniszterelnöke, miután közfelháborodást váltott ki, ahogy egy koronavírusos nővel és újszülött csecsemőjével bántak, amikor kezelésre vitték. Más országokhoz képest azonban irigylése méltó az ázsiai állam járványstatisztikája.

A pandémia során csak kevés koronavírus-fertőzést jelentettek az Oroszország és Kína közé ékelődött Mongóliában – összesen kevesebb, mint 1600-at. Mindez a szigorú határellenőrzésnek volt köszönhető. Novemberben az első hazai fertőzések nyomán azonban karantént és korlátozásokat kellett bevezetni.

A héten közfelháborodást váltottak ki azok a tévéfelvételek, amelyek alapját úgy tűnt: a -25 fokos hideg ellenére egy szál kórházi pizsamába és papucsba öltöztetve vittek át egy nemrég szült kismamát egy fertőzőbetegeket ellátó központba.

Gyorsan lépett a miniszterelnök

Szerdán tiltakozók jelentek meg a kormányépületek előtt és Uhnágín Hürelszüh miniszterelnök bocsánatkérésre kényszerült a kormány nevében. Hozzátette, hogy azonnali hatállyal lemond.

Sajnos ,hibát követtünk el az anya elszállítása során” – mondta csütörtökön. „Szívszaggató látni azt, ahogyan bántak vele. Miniszterelnökként nekem kell vállalni a felelősséget.

Főleg fiatalok tüntettek a kormány ellen

A szerdai tiltakozáson körülbelül ötezer, jobbára fiatal tüntető jelent meg a fővárosban, Ulánbátorban a kormányhivatalokkal szemben fekvő téren. Néhányan – a csecsemőre utalva – bepólyázott csomagokat tartottak a kezükben.

„Mondjon le!” – ezt a feliratot emelte a magasban egy 30 éves nő, Pürevszüren Ulzibajar, aki azt mondta, hogy „az inkompetens orvosok” miatt ment ki tüntetni.

A botrány nyomán lemondott a pandémiára adott válaszokat koordináló országos vészhelyzeti bizottságot vezető miniszterelnök-helyettes is. Őt követve pedig távozott hivatalából a mongol egészségügyi miniszter, majd a botrány középpontjába került kórház és a fertőzőbeteget fogadó központ igazgatója is.

Mongóliában már korábban felháborodást váltott ki a pandémia kezelése és az a tény, hogy a határok lezárása után mongol állampolgárok rekedtek külföldön.

Ha azt hiszi, hogy a mongolok a Covid-19-től halnak meg, akkor jobb, ha tudja, hogy a szegénységtől és az éhezéstől fognak meghalni” – mondta Lhagvadorzs Odbajar 20 éves diák.

Azért vagyunk itt, hogy hallassuk a hangunkat” – tette hozzá Batenh Batzul, 21 éves bányász.

Nehezen tűrhető korlátozások, de Európa csak álmodhat ilyen statisztikáról

A mongol kormány novemberben korlátozta a különböző tartományok közötti mozgást, aminek nyomán 80 ezer ember rekedt a fővárosban.

Sokan panaszkodtak arra, hogy heteken át kell várniuk azokra a vírustesztekre, amelyek birtokában hazatérhetnének. Voltak, akik arról beszéltek, hogy a lezárások miatt autóikban vagy szállodákban kell aludniuk.

A hatóságok már korábban bocsánatkérésre kényszerültek egy 58 éves nő halála miatt, akit negatív teszt hiányában nem engedtek be egy kórházba.

Mongólia ugyanakkor sok más országhoz képest irigylésre méltó statisztikával büszkélkedhet. A hivatalos adatok szerint a 3 millió 278 ezres lakosságú országban eddig összesen 1584 koronavírus-fertőzést regisztráltak és mindössze hárman haltak meg a vírus okozta betegségben.

Európában a közel megegyező számú lakossal rendelkező Bosznia-Hercegovinában 26-szor magasabb a fertőzési ráta, azaz 100 ezer lakosra 10.4 fertőzött jut, míg Mongóliában csak 0.4.

Készült az AFP jelentése alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG