Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott az izraeli katonai hírszerzés vezetője az októberi terrortámadással összefüggésben


Aharon Haliva
Aharon Haliva

Benyújtotta lemondását Aharon Haliva a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-i, példa nélküli támadását lehetővé tevő hibák miatt.

„A hírszerzési igazgatóság a vezetésem alatt nem tudott eleget tenni a feladatnak, amellyel megbízták. Azóta is velem van ennek a fekete napnak az emléke, éjjel-nappal. Örökké magammal fogom hordozni a háború borzalmas fájdalmát” – írta lemondó nyilatkozatában a vezérőrnagy.

Haliva levelében emellett állami vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta a személyes felelősség meghatározására, amiért a Hamász támadása meglepetésként érte a katonai és a politikai vezetést.

A katonatiszt azzal indokolta a lemondásáról szóló korábbi ígérete beváltását, hogy gyakorlatilag mára véget ért a jelentések szerint eddig 34 ezer emberéletet követelő gázai háború.

Ez azonban nem teljesen igaz, ráadásul a libanoni Hezbollah jelentette fenyegetést is kezelnie kell az országnak, miközben a feszültség Iránnal is rendkívül erős a kölcsönös támadásokat követően. Több izraeli szakértő szerint ilyen időben felelőtlenség lemondani, amit az ellenség a gyengeség jelenként is értelmezhet.

Ehhez kapcsolódóan: Elemzés: Irán példátlan Izrael elleni támadása megmutatta Teherán korlátait

A vezérkari főnök elfogadta a katonai hírszerzés vezetőjének lemondását, megköszönve neki eddigi szolgálatát.

A vezérőrnagy lemondása nyomán más magas rangú biztonsági vezetők is távozhatnak a zsidó állam történetének legtöbb halálos áldozatot követelő támadása miatt.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei a határkerítésen áttörve 2023. október 7-én nagyjából 1200 emberrel végeztek Izraelben, és mintegy 250 főt magukkal hurcoltak, akik közül sokan máig fogságban vannak. Jeruzsálem a történtekre reagálva háborút indított a palesztin enklávéban.

Ehhez kapcsolódóan: Milyen szerepe van Oroszországnak a Hamász Izrael elleni támadásában? Interjú Hanna Notte elemzővel

Október 7. óta kiderült, hogy a katonai hírszerzés nem volt tisztában a gázai eseményekkel, nem tudták megfelelően értelmezni a közelgő támadásra utaló jeleket, és még a tömeggyilkosság előtti napokban is félreértelmezték a Hamász és az Iszlám Dzsihád kiképzőműveleteit.

A támadás készületlenül érte az izraeli biztonsági apparátust, ezáltal a társadalom bizalma valamelyest megrendült a hadseregben. Ezt a most bejelentett vezetőcsere talán részben orvosolhatja.

Ehhez kapcsolódóan: Netanjáhú a legfőbb riválisára támaszkodott – most Beni Ganc a népszerűbb

Sok más vezető azonban még nem vállalt felelősséget a merénylet megtörténtéért, a legszembetűnőbb Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök, aki mindössze annyit mondott, hogy hajlandó lesz felelni a szerepével kapcsolatos súlyos kérdésekre. Azt sem jelezte, hogy kész lenne lemondani, ahogy egyre többen követelik honfitársai közül.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG