Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott Donáth Anna, a Momentum elnöke, a Jobbik teljes tisztújítást tart


Donáth Anna, a Momentum elnöke a párt eredményváró rendezvényén a La Vida Duna Rendezvényházban 2024. június 10-én
Donáth Anna, a Momentum elnöke a párt eredményváró rendezvényén a La Vida Duna Rendezvényházban 2024. június 10-én

Az európai parlamenti választás kudarcos eredménye miatt lemondott Donáth Anna, a Momentum elnöke. A Jobbik bejelentette, hogy a választási eredményeket értékelve teljes tisztújítást tart.

A Momentum európai parlamenti választási eredménye kudarc – még akkor is, ha úgy érzi, hogy a választók elsősorban az erőre mondtak igent, nem pedig a Momentum európai parlamenti munkájára nemet – közölte Donáth Anna, a párt elnöke hétfőn a Facebookon.

„A lelkiismeretem úgy marad tiszta, ha vállalom a felelősséget, és lemondok a pártelnöki pozícióról” – fogalmazott.

Megemlítette a sikereiket is. „Az, hogy Zuglóban egyszerre győztük le a régi baloldalt és a Fideszt, hatalmas teljesítmény. Ahogy Pikó András és Soproni Tamás újrázása, Bánréve, Vámospércs, Keszthely és Győr elhódítása” – írta.

A Momentum 2019-ben 344.512 szavazattal 9,93 százalékot kapott az EP-választáson, két mandátumot szerezve az Európai Parlamentben. Most vasárnap azonban 166.549 szavazattal 3,68 százalékot értek el, ami az ötszázalékos bejutási küszöb alatt van, így egy mandátumot sem szereztek.

Orbán Viktor erről a választás éjszakáján a Fidesz támogatói előtt azt mondta: „Van humorérzéke a jóistennek, a párizsi olimpia évében írta ki a történelemből a Momentumot.”

Elemzők: „Biankó csekket kapott a Tisza Párt a választóktól”

Teljes tisztújítást tart a Jobbik

Értékelve az európai parlamenti és az önkormányzati választások eredményeit, a lehető legkorábbi időpontra tisztújítást írnak ki a teljes elnökségre, hogy a tagok olyan vezetőket találjanak, akik segíthetik a párt újjáéledését – közölte hétfőn a párt.

A Jobbik csúfosan leszerepelt az európai parlamenti választáson. Róna Péter közgazdász listavezetése mellett mindössze egy százalékot értek el, ami 45.323 szavazatot jelent – írja a Magyar Hang.

Gyöngyösi Márton elnök már korábban jelezte, hogy ha nem szereznek mandátumot, lemond a posztjáról. Vasárnap este már hangot adtak csalódottságuknak. Gyöngyösi Márton szerint igazuk volt azoknak, akik azt mondták, hogy Magyar Péter pártja az ellenzéki formációktól vesz el szavazókat. A Jobbik elnöke azt tervezi, hogy újraindul a posztért – írja a lap.

XS
SM
MD
LG