Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szakemberek helyett pártszimpatizánsok: elbocsátások a lengyel sajtóban


A PKN Orlen, a lengyel olajóriás logója (képünk illusztráció)
A PKN Orlen, a lengyel olajóriás logója (képünk illusztráció)

Elbocsátották a Polska Presshez tartozó napilapok három főszerkesztőjét Lengyelországban, helyükre a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártjának szimpatizánsait ültették – írja a Media Freedom Rapid Response (MFRR). A szervezet felszólítja a PKN Orlen olajóriást, hogy azonnal állítsa le beavatkozását a szerkesztőség függetlenségébe, és tartsa tiszteletben a kiadó megvásárlását felfüggesztő bírósági határozatot.

Az MFRR arra figyelmeztet, hogy megkezdődött a Polska Press tulajdonában lévő napilapok szerkesztőségében a tisztogatás. A sajtószabadság védelmében működő szervezet beszámolóját idézve az International Press Institute arról ír, hogy szerinte csütörtökön három főszerkesztőt elbocsátottak, helyükre a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártjának szimpatizánsait ültették. Az átalakítás során másutt is kormánybarát szerkesztőket neveztek ki a helyi újságok élére.

Az MFRR követeli, hogy független, politikai befolyástól mentes bírósági eljárás vizsgálja ki a PKN Orlen médiapiaci felvásárlásait, a területet szabályozó hatóság pedig ismerje fel, hogy a felvásárlásnak súlyos következményei vannak a médiapluralizmusra és a sajtó függetlenségére Lengyelországban.

A varsói kerületi bíróság április 12-én ideiglenesen felfüggesztette a megyei bíróság monopóliumellenes szabályozó határozatát, amely jóváhagyta a Polska Press megvásárlását a németországi Verlagsgruppe Passautól. A felfüggesztő döntés azután született, hogy Lengyelország emberi jogi biztosa, Adam Bodnar indítványt nyújtott be a bírósághoz, amelyben felszólította azt a Verseny- és Fogyasztóvédelmi Hivatal (UOKiK) jóváhagyásának felfüggesztésére, és arra, hogy vizsgálja meg az egyezmény piaci versenyre gyakorolt hatásaival kapcsolatos aggályokat.

A bíróság elfogadta az ombudsman indítványát, a felülvizsgálatig ideiglenesen felfüggesztette a vásárlást, és kimondta, hogy amíg a vizsgálat le nem zárul, a szerződő feleknek tartózkodniuk kell a további intézkedéstől és fel kell függeszteniük a gazdasági tranzakciókat.

Az MFRR szerint a kormánypárt politikai akciójáról van szó

Ez azt jelenti, hogy az Orlen a felfüggesztés ideje alatt nem gyakorolhatja a részvényesi jogait a Polska Pressnél. Az MFRR megfogalmazása szerint az állami irányítású olajóriás cégvásárlása a médiapiacon a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártjának alig leplezett kísérlete, hogy még a 2023-ban esedékes helyhatósági választások előtt nagyobb irányítást szerezzen az ország regionális sajtója felett.

Az MFRR szakértői politikai kinevezettként említik az Orlen vezérigazgatóját, aki szerintük az ország médiájában domináns helyet foglal el, és komoly veszélyt jelent a média szabadságára.

A PiS szerintük az ország közmédiáját már a párt szócsövévé változtatta. Ezzel a mostani, kifogásolt akvizícióval pedig megpróbálnak hasonló szerkesztőségi váltást kényszeríteni a lengyel regionális sajtóban.

A kormánypárt kétségbe vonja, az Orlen vezérigazgatója lényegtelennek nevezte a bíróság döntését

A Polska Press az ország egyik legnagyobb médiavállalata, 20 regionális napilappal, 120 heti magazinnal és 500 online portállal rendelkezik országszerte. Tekintettel arra, hogy az Orlen már elindította a Sigma Bis médiahirdetési házat és megvásárolta a Ruch sajtóforgalmazót, a Polska Press felvásárlásával monopolhelyzetbe kerül a regionális hírek piacán, és ellenőrzése alá kerül a teljes médiapiac.

Az Orlen és vezérigazgatója, Daniel Obajtek az akvizíciót a vizsgálat idejére felfüggesztő bírósági határozatot közleményeiben elutasította és lényegtelennek nevezte, miközben a PiS képviselői az intézkedés jogosságát is megkérdőjelezték, ahogyan az a szervezet is, amelynek a médiapluralizmus felett kellene őrködnie.

Daniel Obajtek kezdetben azt állította, hogy nem avatkozik bele a Polska szerkesztői politikájába, és nem lesznek elbocsátások. Később azonban az Orlen leváltotta a Polska Press vezérigazgatóját, igazgatóságába pedig PiS-párti képviselőket nevezett ki. Válaszul az igazgatóság két tagja, köztük az alelnök, bejelentette lemondását.

XS
SM
MD
LG