Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyel állampolgárságot kapott a disszidens belarusz futónő


Kriszcina Cimanouszkaja a Wiesław Maniak emlékversenyen Szczecinben 2021. augusztus 15-én
Kriszcina Cimanouszkaja a Wiesław Maniak emlékversenyen Szczecinben 2021. augusztus 15-én

Megkapta a lengyel állampolgárságot Kriszcina Cimanouszkaja, akit kritikus megjegyzései miatt edzői közreműködésével erőszakkal akartak hazaküldeni a tavalyi tokiói olimpiáról.

A sportoló arról írt hétfőn az Instagramon, hogy részt vett egy atlétikai versenyen Lengyelországban, amelyen „most először nem belaruszként, hanem lengyelként képviselte a klubját”.

„Hihetetlenül boldog vagyok, hogy képviselhetem a klubomat, és végre minden akadály nélkül vehetek részt a versenyeken, sajnos nem belaruszként, de időnként fel kell áldozni valamit azért, hogy újra felállhass a dobogóra” – közölte.

A 25 éves nő feltöltötte a közösségi oldalra az állampolgárságot tanúsító okiratot is, amelyet Andrzej Duda lengyel államfő írt alá június 28-án.

Cimanouszkaja tavaly augusztus 2-án kapott menedéket Lengyelország tokiói nagykövetségén, miután a japán főváros repülőterén segítséget kért a helyi rendőrségtől, sikeresen elkerülve ezzel, hogy akarata ellenére feltegyék egy repülőjáratra Minszk felé. Két nappal később már Varsóban volt, ahol humanitárius vízumot kapott férjével együtt, aki Ukrajnán keresztül menekült el Belaruszból.

Aljakszandr Opejkin, a Belarusz Sportszolidaritási Alapítvány szóvivője akkor úgy vélekedett, hogy a rezsim támogatói célba vették Cimanouszkaját, akinek a volt szovjet tagköztársaságban veszélyben lenne az élete.

A szervezetet 2020-ban alapították, a sokak szerint elcsalt belarusz elnökválasztást követően. Eredeti célja az volt, hogy anyagi és jogi segítséget nyújtson azoknak a sportolóknak, akiket a hatóságok zaklatni kezdtek, miután felszólítottak a tüntetők elleni erőszak beszüntetésére.

Az eset nyomán ismét a nemzetközi figyelem középpontjába került Belarusz, ahol Aljakszandr Lukasenka elnök rezsimje egyre keményebb eszközökkel nyomja el mindazokat, akik bármiféle kritikát fogalmaznak meg a kormánnyal szemben.

Ugyancsak tavaly augusztusban egy minszki kézilabdacsapat edzője Ukrajnába menekült, miután több mint két hetet börtönben töltött, mert részt vett egy engedély nélküli tüntetésen.

Ekkoriban Jana Makszimava belarusz héttusázó és olimpiai és világbajnoki ezüstérmes tízpróbázó férje, Andrej Kravcsanka is bejelentette, hogy a hatósági erőszak miatt nem térnek haza, hanem Németországban maradnak gyermekükkel.

XS
SM
MD
LG