Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hazája után Ukrajnából is menekülnie kellett a világbajnok belarusz úszónőnek


Aljakszandra Heraszimenya a riói olimpián 2016. augusztus 13-án
Aljakszandra Heraszimenya a riói olimpián 2016. augusztus 13-án

Miután a hazájában zajló politikai üldöztetés elől Ukrajnában keresett menedéket, Aljakszandra Heraszimenya világbajnok belarusz úszónőnek most onnan is el kellett menekülnie a háború miatt.

Az olimpiai ezüst- és bronzérmes sportoló a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva kiemelte: soha nem gondolta volna, hogy ismét menekülésre kényszerül, mégis muszáj volt ezt tennie, hogy megóvja a családját.

A február 24-én megindított orosz invázió második napján az atléta és férje, a szintén olimpikon Jauhen Curkin gyorsan bepakolta a legfontosabbakat, majd hároméves lányukkal és a nő anyjával autóba szálltak, és elindultak Lengyelország felé.

Az utak tele voltak, és a tizenkét órás úton többször is robbanásokat hallottak, amelyekről a kislánynak azt mondták, hogy égdörgés. „Ki kellett találnom valamit, mert mégis hogy magyarázzam el egy gyereknek, hogy kitört a háború?” – tette fel a kérdést a jelenleg Varsóban tartózkodó úszónő, akinek családjával együtt mintegy másfél napon át kellett várakoznia a lengyel határon.

Aljakszandra Heraszimenya egyike volt azoknak az élsportolóknak, akik elmenekültek Belaruszból, miután az országot évtizedek óta vaskézzel vezető Aljakszandr Lukasenka feltehetőleg csalással ismét megnyerte a választást 2020 augusztusában.

Lukasenka közeli szövetségese az orosz elnöknek, aki Belarusz területét is felhasználta a számos belarusz menekültnek is otthont adó Ukrajna elleni offenzívához.

„Régóta menekülünk. A belarusz társadalom legjava hagyta el az országot, azok, akik felszólaltak a választást követően, akik kiálltak az erőszak ellen, és kinyilvánították a véleményüket” – mondta Heraszimenya.

Szabadságharc

Az úszónő a Belarusz Sportszolidaritási Alapítvány elnöke, amely szervezet a politikai nézeteik miatt bebörtönzött vagy más módon üldözött sportolók támogatását tűzte ki célul. Ilyen például Kriszcina Cimanouszkaja belarusz futónő, akit kritikus megjegyzései miatt edzői közreműködésével erőszakkal akartak hazaküldeni a tokiói olimpiáról.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) javaslatára az utóbbi hetekben számos nemzetközi sportági szövetség eltiltotta az orosz és belarusz sportolókat a versenyektől.

Az alapítvány támogatta a döntést, de támogatja a Lukasenkával szembeni tiltakozásukat kifejező sportolók független indulását. Emellett harcolni kívánnak a belarusz állampolgárokkal szembeni diszkrimináció ellen, miután országukat Nyugaton sokan agresszornak tekintik a történtek miatt.

„Másfél évvel ezelőtt mi voltunk azok, akik a szabadságunkért, a jogainkért harcoltunk. Segítséget kértünk az európaiaktól, amerikaiaktól és mindenkitől Ukrajnában. Figyelmeztettünk, hogy Lukasenka nagyon veszélyes. De mintha ez meg sem történt volna. Nem tesznek semmilyen különbséget azok között, akik támogatták Lukasenkát, és azok között, akik harcoltak ellene” – mutatott rá.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG