Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyel kormányfő: A legrosszabbra kell készülni az ukrán menekültáradat ügyében


Mateusz Morawiecki a kijevi látogatását követő sajtótájékoztatón, 2022. február 1-jén
Mateusz Morawiecki a kijevi látogatását követő sajtótájékoztatón, 2022. február 1-jén

Lengyelország ukrán menekültáradatra készül egy esetleges orosz katonai beavatkozás esetén – szögezte le szerdán Mateusz Morawiecki miniszterelnök.

A NATO az Ukrajna közelében állomásozó orosz erők létszámának további növekedéséről számolt be annak ellenére, hogy Moszkva hétfőn részleges visszavonulást jelentett be a térségbeli hadgyakorlatok lezárulását követően.

A lengyel kormányfő közölte, hogy országa keleti felén folyamatban van a menekültek befogadására és ellátására szolgáló infrastruktúra kiépítésének előkészítése, azonban ha nagy tömegek érkeznek, akkor egyeseket máshol kell majd elhelyezni.

„A következő néhány napban felállítunk egy csapatot, amely a logisztika, a szállítás, a létesítmények és az infrastruktúra kérdéseivel fog foglalkozni” – tájékoztatott.

„Fel kell készülnünk a legrosszabbra. Segítünk az ukránoknak csillapítani egy esetleges orosz támadás hatásait” – jelentette ki.

Hasonlóan nyilatkozott hétfőn Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes is, aki elmondta, hogy már hetek óta zajlanak az előkészületek.

Lengyelország az utóbbi években sok gazdasági bevándorlót befogadott a szomszédos Ukrajnából, miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím félszigetet és támogatni kezdte a kelet-ukrajnai szakadár erőket.

Bár a varsói kormány migránsellenes politikájáról ismert Európában, az ukrán bevándorlókat jórészt pozitívan fogadták az országban, érkezésük segítette a munkaerőhiány enyhítését egyes szektorokban.

Przydacz reményét fejezte ki, hogy nem fog tovább romlani az ukrajnai helyzet, de hangsúlyozta, hogy Lengyelország minden lehetőségre felkészül.

„A legrosszabb forgatókönyv bekövetkeztének esetén nem százezrekről beszélhetünk; sokkal több emberről” – vélekedett.

Készülődés Romániában és Magyarországon

A Szabad Európa romániai szolgálatának egyik friss cikkében arról írtak, hogy civil szervezetek és helyi vezetők szerint az ország távolról sem készült fel megfelelően egy esetleges menekültáradatra. Rámutattak, hogy miközben a bukaresti kormány csak 2500 férőhellyel bővíti a befogadóközpontokat, komoly fegyveres konfliktus esetén akár több millióra is rúghat a menekültek száma.

Az ukrán védelmi miniszter januárban kijelentette, hogy egy kiterjedt háború kirobbanását követően becslések szerint három-ötmillióan menekülnének el az országból.

Romániában jelenleg hat befogadóközpont működik, amelyek telítettsége 2021-ben hetven százalék körül volt, miután a korábbi évhez képest kétszeresére nőtt az országba érkező migránsok és menekültek száma.

A HVG megkereste az ügyben a Honvédelmi Minisztériumot, amely azt írta válaszában, hogy a tárca „rendelkezik kimenekítési tervvel, amellyel segíteni tudjuk a magyar állampolgárok és szükség esetén más nemzetek állampolgárainak kijutását Ukrajnából”.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG