Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyel színekben versenyezhet a disszidens belarusz futónő a budapesti atlétikai vb-n


Kriszcina Cimanouszkaja a lengyelországi Szczecinben 2021. augusztus 15-én
Kriszcina Cimanouszkaja a lengyelországi Szczecinben 2021. augusztus 15-én

Lengyelországot képviselheti a nemzetközi versenyeken a tavaly állampolgárságot szerző Kriszcina Cimanouszkaja, akit bizonyos kritikus megjegyzései miatt erőszakkal akartak hazaküldeni a 2021-es tokiói olimpiáról edzői közreműködésével.

A hazájukban üldözött atlétákat segítő Belarusz Sportszolidaritási Alapítvány (BSSF) bejelentette, hogy jóváhagyták a 26 éves futónő jelentkezését, aki így részt is vehet a budapesti atlétikai világbajnokságon augusztusban.

Kriszcina Cimanouszkaja tavaly augusztusban kapta meg a lengyel állampolgárságot, miután egy évvel korábban menedéket kapott Lengyelország tokiói nagykövetségén, azt követően, hogy a japán főváros repülőterén segítséget kért a rendőrségtől, sikeresen elkerülve, hogy akarata ellenére feltegyék egy repülőjáratra Minszk felé. Két nappal később már Varsóban volt, ahol humanitárius vízumot kapott férjével együtt, aki Ukrajnán keresztül menekült el Belaruszból.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyel állampolgárságot kapott a disszidens belarusz futónő

Aljakszandr Opejkin, a BSSF szóvivője közölte, hogy a rezsim támogatói célba vették a sportolót, akinek a volt szovjet tagköztársaságban veszélyben lenne az élete.

A szervezetet 2020-ban alapították, a sokak szerint elcsalt belarusz elnökválasztást követően. Eredeti célja az volt, hogy anyagi és jogi segítséget nyújtson azon sportolóknak, akiket a hatóságok zaklatni kezdtek, miután felszólítottak a tüntetők elleni erőszak beszüntetésére.

Ehhez kapcsolódóan: Hazája után Ukrajnából is menekülnie kellett a világbajnok belarusz úszónőnek

Az eset nyomán akkor ismét a nemzetközi figyelem középpontjába került Belarusz, ahol Aljakszandr Lukasenka vezető rezsimje egyre keményebb eszközökkel nyomja el mindazokat, akik bármiféle kritikát fogalmaznak meg a kormánnyal szemben.

Ugyancsak 2021 augusztusában egy minszki kézilabdacsapat edzője Ukrajnába menekült, miután több mint két hetet börtönben töltött, mert részt vett egy engedély nélküli tüntetésen.

Ekkoriban Jana Makszimava belarusz héttusázó és olimpiai és világbajnoki ezüstérmes tízpróbázó férje, Andrej Kravcsanka is tudatta, hogy a hatósági erőszak miatt nem térnek haza, Németországban maradnak gyermekükkel.

XS
SM
MD
LG