Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelország és a balti államok nem engedik be az uniós vízummal rendelkező oroszokat


Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia hétfőtől nem engedi beutazni az uniós vízummal rendelkező oroszok többségét, ezzel a négy ország szigorúbb szabályozást vezetett be az Európai Unió által nemrég elfogadott korlátozásokhoz képest.

A turisztikai, üzleti, sport- vagy kulturális célú schengeni vízummal rendelkező orosz állampolgárokat mostantól kitiltják mind a négy ország területéről – írta a Current Time, a Szabad Európa és az Amerika Hangja orosz nyelvű hálózata.

Svájc szintén közölte, hogy hétfőtől felfüggeszti az oroszok számára az egyszerűsített vízumeljárást.

Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország a hónap elején kiadott közös nyilatkozatban az oroszok „jelentős és növekvő mértékű” beáramlása miatt a növekvő biztonsági és egyéb aggodalmakra hivatkozott.

Lengyelország és a balti államok közlése szerint a nemzeti szintű tilalmak „nem jelentenek teljes beutazási tilalmat, és a közösen elfogadott kivételes eljárások továbbra is érvényben maradnak a disszidenseknél és humanitárius okokból”, valamint néhány egyéb esetben, például az orosz diplomáciai képviseleteknél és a családi kapcsolatoknál.

Az uniós tagállamok augusztusban tárgyaltak az orosz beutazók majdnem teljes körű betiltásáról, de Németország és Franciaország szerint egy ilyen lépés kontraproduktív lenne, ugyanakkor az északi és a balti államok támogatták a kitiltást.

Augusztus 31-én Brüsszel első lépésként felfüggesztette az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodást.

A Moszkva által indított invázió február végi kezdete óta oroszok tízezrei hagyták el az országot, valószínűleg azért, hogy kikerüljék a hivatalos szigorításokat, vagy hogy elkerüljék a Nyugat által bevezetett pénzügyi, kereskedelmi és egyéb nemzetközi szankciókat.

XS
SM
MD
LG