Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelország ismét az Európai Unió meghatározó tagállamává kíván válni


A lengyel külügyminiszter a varsói parlamentben 2024. április 25-én
A lengyel külügyminiszter a varsói parlamentben 2024. április 25-én

A lengyel külügyminiszter arról beszélt a parlament előtt, hogy az ország vissza kíván térni az Európai Unió politikájának alakítását meghatározó tagállamok körébe.

Radek Sikorski a kormány idei diplomáciai céljait ismertető beszédében figyelmeztette Oroszországot, hogy elkerülhetetlenül vereséggel végződne számára, ha megtámadná a NATO bármelyik tagállamát.

Leszögezte, hogy nem a Nyugatnak kell aggódnia az esetleges összeütközéstől, hanem fordítva, miután az észak-atlanti szövetség katonai képességei az orosz többszörösét adják. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy ennek ellenére fokozni kell a védelmi kiadásokat.

Aláhúzta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök akkor is hazudott, amikor azt állította, hogy Lengyelország el akarná csatolni a korábban hozzá tartozó nyugat-ukrajnai területeket.

„Lviv Ukrajna” – mondta ukránul.

Ehhez kapcsolódóan: Donald Tusk alatt gyors javulás lehet az EU és Lengyelország kapcsolatában

A tárcavezető a baráti kapcsolatok fenntartásának fontosságát hangsúlyozta Németországgal, közölve, hogy a kormányváltással lezárult a konfrontáció időszaka.

„A nézetkülönbségek nem jelentik azt, hogy örökös konfliktusra vagyunk ítélve. Németország demokratikus szomszédunk, legnagyobb kereskedelmi partnerünk, lényeges európai szereplő és kulcsfontosságú szövetséges a NATO-ban. Varsónak és Berlinnek szüksége van egymásra” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz kémhálózaton ütöttek rajta Lengyelországban

Úgy vélekedett, hogy Lengyelország biztonságának a transzatlanti együttműködésre, illetve az európai integrációra kell alapulnia, és hangsúlyozta, hogy Varsó készen áll a globális kihívások kezelésében is részt venni.

Sikorski emellett közölte, hogy Varsó pártolja az Európai Unió „realista” reformját; az alapszerződések módosítása nem feltétlenül szükséges, de hatékonyabb döntéshozatalra van szükség.

Ehhez kapcsolódóan: A lengyel parlament elé került a csaknem teljes abortusztilalom feloldása

Az országot 2015 és 2023 között vezető, előző lengyel kormány jó kapcsolatokat ápolt az Egyesült Államokkal, viszont az Európai Unióval, különösképpen Németországgal meglehetősen konfliktusos volt a viszony.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG