Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelország nem zárhatja ki katonák küldését Ukrajnába – mondja a külügyminiszter


Radosław Sikorski
Radosław Sikorski

Lengyelország nem zárhatja ki, hogy csapatokat küldjön az orosz erők visszaszorításáért küzdő Ukrajnába – közölte Radosław Sikorski külügyminiszter kedden, de azt nem részletezte, hogy milyen szerephez jutnának a lengyel katonák.

Míg Ukrajna NATO-szövetségesei megígérték, hogy addig látják el pénzzel és fegyverekkel a háború sújtotta országot, amíg szükség van rá az orosz invázió visszaveréséhez, annak a lehetőségét, hogy katonákat is küldjenek, általában kizárták.

Egy interjúban arra a kérdésre, hogy Lengyelország készen áll-e csapatokat küldeni Ukrajnába, Sikorski azt mondta: „Nem szabad ezt kizárni. Hadd találgasson Putyin a szándékainkat illetően.”

Az interjú a lengyel Gazeta Wyborczában, az olasz La Repubblicában és a spanyol El Paísban jelent meg.

Emmanuel Macron francia elnök vetette fel először katonák Ukrajnába küldését egy február 26-i párizsi konferencián, amikor arra utalt, hogy nyugati katonák segíthetnének Ukrajnában az ukránok kiképzésében.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin „tragikus” következményekre figyelmeztetett a nyugati katonák Ukrajnába küldése esetére

Maga Sikorski korábban azt mondta: „nem elképzelhetetlen” NATO-katonák jelenléte Ukrajnában.

Hétfőn az ukrán főparancsnok közölte, hogy aláírta azokat a papírokat, amelyek lehetővé teszik, hogy hamarosan francia katonai kiképzők érkezzenek ukrán kiképzőközpontokba.

Oroszország azóta foglal el egyre nagyobb területeket Ukrajnában, amióta kudarcot vallott Kijev 2023-as ellenoffenzívája a magukat a fronton jól beásó orosz csapatok ellen. Az ukrán erők helyzetét a fegyver- és lőszerszállítások késlekedése is nehezíti.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG