Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lépett a főváros, jön a kijárási tilalom az idősotthonokban


Egy székesfehérvári háziorvosi rendelőben oltanak 2021. március 17-én
Egy székesfehérvári háziorvosi rendelőben oltanak 2021. március 17-én

Hivatalosan is bejelentette a budapesti járványügyi szigorításokat a főpolgármester. A maszkhasználatot továbbra sem tudják kötelezővé tenni a közösségi közlekedésben, de ajánlják. Újabb 36 halálos áldozata van itthon a járványnak.

Az elmúlt 24 órában 3125 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 855 339-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Újabb 36 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal, velük az elhunytak száma 30 647-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 28 257. Kórházban 1798 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen.

Továbbra sem közölnek adatokat arról, hogy az elhunytak és a kórházban ápoltak között hány oltott van, mindössze annyit közölnek a kormányzati járványportálon ezzel kapcsolatban, hogy a beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

Lépett a főváros, jön a kijárási korlátozás

Ahogy az várható volt, a Fővárosi Operatív Törzs keddi ülése után hivatalosan is járványügyi korlátozásokat jelentett be Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes.

  • November 2-tól kijárási tilalom lép életbe a fővárosi fenntartású idősotthonokban.
  • Az érintésmentes látogatást lehetővé teszik, de kötelező a maszkviselés.
  • Azok a bentlakók mehetnek el a családjukhoz, akiknek van védettségi igazolásuk, de visszatéréskor elkülönítik őket.

A fővárosi önkormányzat idősotthonaiban szeptember 9-e óta csak érintésmentes látogatás lehetséges. Bevezették a testhőmérséklet-mérést, illetve a gondozottak eltávozás utáni fokozott ellenőrzését. Szeptember közepe óta a városházán kötelező a maszkviselés az értekezleteken.

A főváros gazdasági társaságaitól bekért adatok szerint az előző heti hetven megbetegedéshez képest a múlt héten már 93 dolgozónál mutatták ki a koronavírust.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, az önkormányzat saját hatáskörben nem rendelheti el a közösségi közlekedésben és a közösségi tereken a maszkviselést Budapesten. A főpolgármester egyelőre hiába kérte ere az engedélyt Pintér Sándor belügyminisztertől, még nem kapott választ.

Romániában tombol a járvány

A lakosság hetven százalékát tervezték beoltani Romániában nyár elejéig, harmincszázaléknyit sikerült. Vidéken vannak olyan települések, ahol az emberek tizede oltatta csak be magát.

A negyedik hullám ezért nagyon erősen kapta el a román lakosságot, a betegek közt várólista van az intenzív osztályos helyekért. A húszmilliós országban 45 ezren haltak már bele a járványba. Ez egymillió főre vetítve csaknem 2,4 ezer halottat jelent. Magyarországon egyébként ez a mutató lényegesen súlyosabb, 3,2 ezer fő környékén jár.

Romániában kültéren és beltéren is kötelezővé tették a héten a maszkviselést, az iskolákban pedig két hét szünetet rendeltek el.

„Hatalmas a nyomás”: Románia a Covid-halálozási lista élén
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:55 0:00

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG