Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A deltánál is veszélyesebb variánst találtak az oroszok – Covid-körkép


Orvosok védőruhában egy moszkvai kórház koronavírusos betegeket ápoló intenzív osztályán 2021. október 20-án
Orvosok védőruhában egy moszkvai kórház koronavírusos betegeket ápoló intenzív osztályán 2021. október 20-án

Oroszország bejelentette, hogy több olyan Covid–19-esetet is találtak, amelyet egy új koronavírus-variáns okozott. Úgy vélik, hogy ez még a delta-variánsnál is fertőzőbb, mivel az új betegek és a halálesetek száma megugrott. A moszkvai hatóságok újra lezárásokat vezetnek be.

Lehetséges, hogy az AY.4.2 változat széles körben el fog terjedni – mondta Kamil Kafizov, az orosz egészségügyi felügyelet, a Roszpotrebnadzor vezető kutatója október 21-én helyi hírügynökségek szerint.

Az új variáns felpörgetheti a friss Covid–19-esetek számát, és akár a deltát is kiszoríthatja, bár a folyamat vélhetően lassú lesz – közölte.

Rekord rekord hátán

Kafizov figyelmeztetésével egy időben egy kormányzati munkacsoport 1036, Covid–19-cel összefüggő új halálesetet jelentett 24 óra alatt. Ez a legmagasabb szám a járvány kezdete óta, és rekordot dönt a friss fertőzöttek 36 339-es száma is.

Oroszországé a legnagyobb hivatalos halálozási szám Európában – összesen 227 389 –, és a negyedik legmagasabb a világon.

A koronavírus-fertőzések és halálesetek számának az elmúlt hetekben tapasztalt megugrása miatt Szergej Szobjanin moszkvai polgármester október 21-én bejelentette, hogy október 28. és november 7. között újra lezárásokat vezetnek be – minden üzletnek, bárnak és étteremnek be kell zárnia, kivéve azokat, amelyek alapvető cikkeket árulnak.

Egy nappal korábban Vlagyimir Putyin elnök október 30-tól egyhetes országos munkaszünetet hirdetett.

Szigorítanak a szomszédban is

A szomszédos Ukrajnában, ahol a hetek óta tartó fertőzéshullám tovább nő a múlt hónapban bevezetett szigorítások ellenére, az egészségügyi hatóságok szintén új rekordot jelentettek be a napi új koronavírus-esetek és Covid–19-halálozások tekintetében.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt 24 órában 22 415 új esetet regisztráltak, ami meghaladja az április 3-án tapasztalt korábbi csúcsot, amely 20 341 volt.

Az előző 24 órában elhunytak száma is rekordnak számít, elérte az 546-ot. Összességében mintegy 62 000 ember halt meg a betegségben a 41 millió lakosú Ukrajnában.

Az ukrán hatóságok a múlt hónapban kezdték a Covid-intézkedések szigorítását, és az elmúlt napokban újabb korlátozásokat jelentettek be az úgynevezett „alkalmazkodó karantén” rendszerében.

A törvényhozók meghosszabbították a szükségállapotot is, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok az év végéig korlátozásokat vezessenek be.

Szabad az emlékeztetőoltás az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte a Moderna és a Johnson & Johnson (J&J) Covid–19 elleni oltóanyagának emlékeztetőadagját, és közölte, hogy az emberek az első két oltás után választhatják másik gyártó vakcináját is.

Az október 20-i döntés amerikaiak milliói előtt nyitja meg az utat, hogy kiegészítő védelmet kapjon a koronavírus ellen, mivel az adatok azt sugallják, hogy egyes embereknél az oltás hatékonysága idővel csökkenhet.

Az FDA korábban a Pfizer–BioNTech-vakcinát engedélyezte emlékeztetőoltásként, minimum hat hónappal az első oltás után a 65 éves és idősebb, illetve a súlyos betegség kockázatának kitett emberek, valamint azok esetében, akik munkájuk során találkozhatnak a vírussal.

Az Egészségügyi Világszervezet ellenzi az emlékeztetőoltást, azzal érvel, hogy kevés bizonyíték van a szükségességére. A globális egészségügyi testület szerint még több Covid–19 elleni vakcinát kell biztosítani a fejlődő országok számára, ahol sok ember még az első oltását sem kapta meg.

Ez lehet az utolsó esély a Covid eredetének megismerésére?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:42 0:00
Készült a Reuters, az AFP és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG