Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Leszavazta a Fidesz a Belvárosban, hogy a képviselők dönthessenek a közterületek használatáról


Budapest, Vörösmarty tér, még karácsonyi vásár nélkül.
Budapest, Vörösmarty tér, még karácsonyi vásár nélkül.

A Belváros önkormányzata szerint Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester valójában nem is dönt a kerületi közterületek hasznosításáról, csak aláírja azokat.

Elutasította az V. kerület önkormányzata azt az indítványt, amely a képviselő-testület hatáskörébe helyezte volna a döntést a közterületek hasznosításáról. Az önkormányzatoknál általános gyakorlat, hogy maguk a képviselők dönthetnek a helyi közterületek hasznosításának feltételeiről külső szereplők esetében, vagy a közgyűlésben, vagy annak valamelyik bizottságában.

Nagyvonalú kerület

A Belvárosban azonban nem ez a helyzet. Mint a Tiéd a Belváros nevű ellenzéki frakció vezetője, Kovács Alex Gábor lapunknak korábban nyilatkozta, meglátása szerint Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester egy személyben dönthet az ilyen ügyekben. A kérdés azért vált aktuálissá, mert – mint megírtuk – a Fideszhez köthető AVB Kft. összesen több mint 120 millió forintnyi kedvezményt kapott a Vörösmarty tér és a Szent István tér bérleti díjából a karácsonyi vásárok megrendezésére.

Hogy miért nevezzük az AVB Kft.-t „fideszes kötődésűnek”, arról korábban itt írtunk részletesebben.

Az ellenzéki képviselők ezért javasolták múlt héten, hogy a kerületi működési szabályzat módosításával a képviselő-testület Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakásbizottsága döntsön. A Fidesz képviselői azonban 10:4 arányban nemmel szavaztak. (Mint a szavazati arányokból is látszik, a kormánypártnak kényelmes többsége van a kerületben.)

„Szakemberek bevonásával”

Kovács Alex Gábor szerint „elfogadhatatlan, hogy a fideszes polgármester egy személyben, a képviselők megkérdezése nélkül dönthet ilyen mértékű kedvezményekről. Sajnos, a fideszes többségnek ebben az ügyben sem fontos a tisztánlátás.

Korábban a belvárosi önkormányzat sajtóosztálya azt írta a témában lapunknak, hogy „minden közterület-használati ügyet mint hatósági ügyet a Polgármesteri Hivatal Közterület-hasznosítási Osztálya kezel. Az osztály a konkrét ügyet rendszerint az érintett osztályok, intézmények szakembereinek bevonásával bírálja el, és a határozat ez alapján az osztály vezetője által kerül kiadásra és – a kiadmányozás rendje alapján – aláírásra a tulajdonosi jogkört gyakorló polgármester nevében. Szó sincs egy személyben történő döntésről.”

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG