Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Leszerelési hullám: az első héten 299 rendőr mondott fel


Közel másfél év felmondási tilalom után leszerelhetnek azok a rendvédelmi dolgozók, akiknek eddig tilos volt
Közel másfél év felmondási tilalom után leszerelhetnek azok a rendvédelmi dolgozók, akiknek eddig tilos volt

Másfél évig nem mondhattak fel a rendvédelmi dolgozók, mert a kormány a pandémiára vonatkozó veszélyhelyzetben megtiltotta. Május végén azonban lejárt a felmondási tilalom. Június első napjaiban 299 hivatásos állományú rendőr nyújtotta be a lemondását. A BRDSZ elnöke szerint a felmondási hullám nemcsak a rendőröket, hanem a büntetés-végrehajtásban dolgozókat, a tűzoltókat és a civil állományt is érinti. Bárdos Judit, a szakszervezet elnöke azt mondta: 2008 óta nem változott a rendőrök éjszakai túlórapénze, ami óránként bruttó 193 forint, amennyiből manapság még egy sós rúd sem jön ki.

Tilos a csÁ

A kormány még a pandémia alatt, 2020 novemberében, a veszélyhelyzetben tiltotta meg, hogy a rendvédelmi dolgozók elhagyhassák a testületüket, azaz felmondhassanak. Elsőként írtunk arról, hogy ennek ellenére milyen alternatív módszerekkel próbálkoztak a rendőrök, hogy szögre akaszthassák az egyenruhájukat.

Sokan párttagnak jelentkeztek, mivel a Szolgálati Törvény és az Alkotmány is kimondja: „a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, és nem folytathatnak politikai tevékenységet”. Ezért jó eséllyel reménykedhettek abban a rendőrök, hogy ha máshogy nem is, talán párttagként már nem szolgálhatnak és védhetnek. Az ORFK adatai szerint 2021-ben összesen 23 rendőr hagyta ott a testületet ezzel a módszerrel.

A kormány korlátozó rendelkezése azonban 2022. május végén lejárt. Június 1. és 8. között összesen 299 hivatásos állományú rendőr nyújtotta be lemondási kérelmét – tudta meg a Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) elnöke azt mondta a Szabad Európának: bár első ránézésre kevésnek tűnhet a kilépő rendőrök száma, azonban ez csak az első hét mérlege. A rendőrségnél 37 ezren dolgoznak, de a tilalom előtti években volt olyan, amikor 12 hónap alatt több mint 2500-an hagyták ott a testületet.

„Miért mennek el ennek ellenére a kollégák? Az áprilisi választások óta egyetlenegy hang sem hangzott el a rendvédelemben dolgozók sorsáról. Ugyanabban a bizonytalanságban él mindenki, semmiféle pozitív előmenetelről nincs szó, és ezt most nemcsak rendfokozatra értem, de nincs szó arról, hogy hova jut ez a társaság, ez a 76 ezer ember” – mondta a Szabad Európának Bárdos Judit.

Rendőrhiány

A rendőrhiány évek óta probléma Magyarországon, és az utánpótlással is komoly bajok vannak. Az RTL Klub szerint idén már csak 460-an jelentkeztek a tiszthelyettesi technikumi képzésre. A Belügyi Szemlében megjelent tanulmány szerint 2014-ben még 3060-an szerettek volna tiszthelyettesek lenni, a következő években folyamatosan csökkent a jelentkezők száma: 2018-ban 1715-en, 2019-ben pedig 880-an jelentkeztek a képzésre.

Pikó András, a VIII. kerület polgármestere szerint elfogytak a kerületben a rendőrök, nincs, aki együtt járőrözzön a közterület-felügyelőkkel, hiába van rá pénzük. A polgármester szerint a helyzetért nem a rendőrök és nem a rendőri vezetők felelősek, szerinte ők mindig kihozzák a legtöbbet az egyre kevesebből.

„Az önkormányzatunk jelentős összeget, 15 millió forintot áldozna arra, hogy a kerületi rendőrök és közterület-felügyelők közösen járőrözhessenek. Benne van az elfogadott költségvetésünkben ez az összeg. Nem szükséges indokolnom ezt, bármely józsefvárosi ezer és egy okot és helyet tudna mondani, hogy hol szeretne látni rendszeresen járőrpárost. Szerettük volna, ha most, a legforgalmasabb nyári hónapokban elindulnának a közös járőrözések, ezt jeleztük a rendőrség felé. (…) A válasz lesújtó volt: hiába van rá pluszforrás, hiába indokolt közbiztonsági szempontból, hiába lenne rá mindkét oldalról szándék – nincs rendőr. Nincs, akit egy ilyen közös járőrözésre be tudnának állítani!” – írta közösségi oldalán Pikó András.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn közleményben reagált a problémára. Arról biztosította a polgármestert, hogy a járőrözéshez a VIII. kerületi rendőrkapitányság fogja biztosítani a megfelelő létszámot.

Bruttó 193 forint

Egyelőre csak azt tudni, hogy a felmondási tilalom után hányan adták be az első héten a felmondásukat a rendőrségnél, azt még nem, hogy a rendvédelem többi területén, például a büntetés-végrehajtásban, illetve a katasztrófavédelem alá tartozó tűzoltók közül hányan mondhattak fel. Bár a kormány a választások előtti hónapokban hathavi fegyverpénzt és tízszázalékos béremelést adott, ez Bárdos Judit szerint nem sokra elég.

„A fegyveres testületek karácsony előtt kaptak hathavi fegyverpénzt, ami, tegyük fel, nagyjából ötszázezer forint volt. De mi történt azokkal a munkavállalókkal, akik ezt nem kapták meg, mert a rendvédelmi igazgatásban dolgoznak? Azok az emberek mit kaptak? 2008 óta a mai napig az éjszakai túlóráért óránként 193 forintot kapnak a rendőrök. Bruttó. Reggel vettem egy sós rudat, 390 forintot fizettem a közértben. Megalázó ez a pénz, és nem látják a kiutat a kollégák. Ennyi pénzért senki sem akar elmenni rendőrnek, hiszen bruttó háromszázezer forint körül van egy kezdő járőr fizetése, ebből kézhez kap talán kétszázezret” – mondta lapunknak a szakszervezeti vezető.

A rendőrségtől általában két hónapos felmondási idővel lehet távozni, így vélhetően a most kilépni szándékozók augusztusban hagyják el a testületet. Úgy tudjuk, a távozók között zömében közrendvédelmisek és utcai szolgálatot végző tiszthelyettesek vannak.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG