Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letarolja az oltatlanokat a negyedik hullám Szlovákiában


Tiszavasváriban oltanak 2021. január 28-án
Tiszavasváriban oltanak 2021. január 28-án

Kitartóan nő a kórházban ápolt fertőzöttek száma, bőven több mint félezer új esetet regisztráltak tegnap. Elhunyt két újabb közvetlen áldozat. Szlovákiában szinte csak az oltatlanok kerülnek kórházba a fertőzéssel, de nem kizárólag ők.

A járvány újabb két áldozatát jelentette az állami tájékoztatás csütörtökön. A koronavírus közvetlen áldozatainak száma így 30 145-re emelkedett Magyarországon. 526 új fertőzöttet regisztráltak tegnap.

Tovább nőtt a súlyosabb állapotú fertőzöttek száma is, már 411 koronavírusos beteg szorul kórházi ápolásra. Közülük 48 beteget tartanak életben lélegeztetőgép segítségével.

Az oltási tempóval most sem sikerült felgyorsulni, durván háromezer ember kaphatta meg az első oltását előző nap. Így 5 869 000 ember kapott legalább egy oltást Magyarországon, ami lakosságarányosan bőven az uniós átlag alatt van.

A miniszterelnök nem akar maszkot

Orbán Viktor múlt héten bejelentette, hogy a járvány erősségétől függetlenül nem lesz Magyarországon újra általános maszkhasználati vagy távolságtartási előírás, mert nézetei szerint ezek nem jó megoldások, az oltás viszont az.

A miniszterelnök elméletével szemben több magyar virológus és orvos – többek közt a kormány plakátjain szereplő kardiológus, Merkely Béla – is nyilatkozott arról, hogy a maszkhasználat eredményes.

Szlovákiában kezd durvulni a helyzet

Az 5,5 milliós Szlovákiában 1180 új fertőzést jelentett az állam szerdán. Április óta nem volt ilyen magas ez a szám náluk. Az állami modellek szerint napi háromezer környékére is felmehet az új fertőzöttek száma szeptember végére.

A kormány regionális korlátozásokat vezetett be, többek közt szigorúbb kötelező maszkhasználatot vagy egyes szolgáltatások ideiglenes leállítását.

Az új esetek 76 százaléka volt oltatlan, írta a Reuters. A kórházban ápolt 432 súlyosabb állapotú beteg 84 százaléka nem kapott egyetlen oltást sem. Szlovákiában a magyarországinál is lassabban halad az oltási program, a felnőttek szinte pont felét sikerült teljesen beoltani szeptember 22-ig.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG