Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatszáz letartóztatás, kétszáz sérült rendőr a franciaországi tüntetések harmadik éjszakáján


Rendőrök tűzijáték-rakéták kereszttüzében Nanterre-ben, Párizs külvárosában 2023. június 30-án
Rendőrök tűzijáték-rakéták kereszttüzében Nanterre-ben, Párizs külvárosában 2023. június 30-án

A tüntetők barikádokat emeltek, tüzet gyújtottak és tűzijáték-rakétákkal lőttek a rendőrökre, akik éjjel könnygázzal és vízágyúval válaszoltak a francia utcákon. Egyre nő a feszültség a rendőrök által lelőtt 17 éves fiú egész országot megrázó halála miatt.

Több mint hatszáz embert tartóztattak le és legkevesebb kétszáz rendőr sebesült meg a zavargások harmadik éjszakáján.

Páncélozott rendőrségi járművek hajtottak át a felborult és felgyújtott autók elszenesedett maradványain Párizs északnyugati külvárosában, Nanterre-ben, ahol egy rendőr lelőtte a csak keresztnevén emlegetett tizenéves fiút, Nahelt. Párizs másik felén a tüntetők tüzet gyújtottak Clichy-sous-Bois kerületben a városházánál, és felgyújtottak egy buszpályaudvart Aubervilliers-ben.

A francia főváros több negyedében petárdákkal dobálták meg a biztonsági erőket. Megtámadták a 12. kerületi rendőrőrsöt, több üzletet pedig kifosztottak a Rivoli utcában, a Louvre közelében, illetve a Forum des Halles-ban, Párizs belvárosának legnagyobb bevásárlóközpontjában.

A Földközi-tenger partján fekvő kikötőváros, Marseille központjában a rendőrség próbálta feloszlatni az erőszakos csoportokat – közölték a megyei hatóságok.

Mintegy negyvenezer rendőrt vezényeltek ki a tüntetések elfojtására. A rendőrség 667 embert vett őrizetbe – közölte a belügyminiszter; a párizsi rendőr-főkapitányság szerint 307-et egyedül a párizsi régióban.

A francia rendőrség szóvivője mintegy kétszáz sebesült rendőrről számolt be. Más sérülésekről nincs információ.

Gérald Darmanin belügyminiszter pénteken elítélte a „véres erőszak” éjszakáját. Hivatala azt jelentette, hogy azért nőtt drasztikusan a letartóztatások száma a korábbi műveletekhez képest, mert a kormány igyekszik „rendkívül határozottan” szembeszállni a zavargások résztvevőivel.

A kormány elvetette a rendkívüli állapot kihirdetését – ezzel az intézkedéssel igyekeztek elfojtani a hetekig tartó zavargásokat Franciaország-szerte azután, hogy 2005-ben véletlenül meghalt két, a rendőrség elől menekülő fiú.

Ehhez kapcsolódóan: Negyvenezer rendőrt vezényelnek utcára Franciaországban a zavargások miatt

Előzetes vádemelés a rendőr ellen

Emmanuel Macron elnök otthagyta a brüsszeli EU-csúcsot, ahol Franciaország jelentős szerepet játszik az európai politika alakításában, hogy visszatérjen Párizsba, ahol pénteken rendkívüli biztonsági ülést tart.

A rendőr ellen, akit azzal vádolnak, hogy kedden meghúzta a ravaszt, előzetesen szándékos emberölés miatt emeltek vádat. Pascal Prache ügyész kijelentette, hogy a nyomozás eddigi eredményei alapján arra a következtetésre jutott, hogy „a legális fegyverhasználat feltételei nem álltak fenn”. Az előzetes vádemelés azt jelenti, hogy a nyomozóbírók erősen gyanítják a jogsértést, de további vizsgálatot kell elvégezniük, mielőtt tárgyalásra bocsátják az ügyet.

Az őrizetbe vett rendőr ügyvédje azt nyilatkozta a BFMTV francia tévécsatornának, hogy védence sajnálja a történteket, és „el van keseredve”. A rendőr azt tette, amit az adott pillanatban szükségesnek vélt – mondta Laurent-Franck Lienard ügyvéd.

„Nem úgy kelt fel reggel, hogy embert öl – mondta Lienard a rendőrről, akinek nevét a büntetőügyekben alkalmazott francia gyakorlatnak megfelelően nem hozták nyilvánosságra. – Tényleg nem akart gyilkolni.”

A videón rögzített lövés sokkolta Franciaországot, és felszította a régóta meglévő feszültséget a rendőrök és a lakótelepi vagy más, hátrányos helyzetű városrészekben élő fiatalok között.

Nahel édesanyja, akit Mounia M.-ként említenek, azt mondta a France 5 televíziónak, hogy haragszik arra a rendőrre, aki megölte egyetlen gyermekét, de a rendőrség egészére nem. „Meglátott egy arab kinézetű kölyköt, és el akarta venni az életét” – mondta.

Arra szólította fel az igazságszolgáltatást, hogy legyen „nagyon határozott”.

„Egy rendőr nem foghatja a fegyverét és lőhet a gyerekeinkre, nem veheti el a gyerekeink életét” – mondta.

Nahel nagyanyja az Ennahar TV algériai televíziónak arról beszélt, hogy családjuk algériai gyökerekkel rendelkezik.

Az algériai külügyminisztérium csütörtökön közleményt adott ki arról, hogy az észak-afrikai országban sokan osztoznak a család gyászában.

Ehhez kapcsolódóan:Szigorítják a biztonsági intézkedéseket Franciaországban a zavargások miatt

A faji kérdés és a rendőrség

Rasszizmusellenes aktivisták újból hangot adtak panaszaiknak a rendőrök viselkedése miatt.

„Túl kell lépnünk azon, hogy azt mondjuk, a dolgoknak le kell nyugodniuk – mondta Dominique Sopo, az SOS Racisme kampánycsoport vezetője. – A kérdés most az, hogyan érjük el, hogy olyan rendőrségünk legyen, amely ha feketéket és arabokat lát, ne üvöltözni próbáljon velük, ne használjon rasszista kifejezéseket rájuk, vagy bizonyos esetekben ne lője fejbe őket.”

Évtizedekig tabutéma volt Franciaországban a faji kérdés. Az ország hivatalosan elkötelezett a színvak univerzalizmus alaptétele mellett, ám több csoport egyre hangosabban állítja, hogy ez a konszenzus valójában széles körű diszkriminációt és rasszizmust takar.

A halált okozó lőfegyverhasználat kevésbé gyakori Franciaországban, mint az Egyesült Államokban, bár tavaly 13 embert lőttek agyon a francia rendőrök azért, mert nem álltak meg a felszólításra. Idén további három ember vesztette életét hasonló körülmények között, köztük Nahel. A halálesetek nyomán a rendőrség nagyobb elszámoltathatóságát követelik Franciaországban, ahol akkor is voltak tüntetések a faji igazságtalanság ellen, amikor Minnesotában a rendőrök megölték George Floydot.

A Nahel tiszteletére tartott, csütörtök délutáni békés felvonulást elharapózó összetűzések követték Nanterre-ben, autókból gomolygó füsttel és felgyújtott szemeteskukákkal.

A nap folyamán Franciaország több pontján fokozódott a feszültség. A délnyugat-franciaországi Pauban, a Pireneusoknál fekvő, többnyire nyugodt városkában Molotov-koktélt dobtak egy rendőrőrsre – közölte a francia rendőrség. Toulouse-ban járműveket gyújtottak fel, Lyon egyik külvárosában pedig egy villamoskocsit. Több helyen, így Párizs délnyugati külvárosában, Clamart-ban és Neuilly-sur-Marne-ban elővigyázatosságból éjszakára kijárási tilalmat vezettek be.

Ugyancsak óvatosságból leállították a busz- és villamosközlekedést is Párizs környékén, sok villamosvonal még a péntek reggeli csúcsforgalomban sem működött.

Brüsszelig ért el

A zavargások egészen Belgium fővárosáig, Brüsszelig értek, ahol tucatnyi embert vettek őrizetbe a franciaországi eseményekhez kapcsolódó dulakodásokban, és több tüzet is meg kellett fékezni.

Prache nanterre-i ügyész szerint a rendőrök azért próbálták megállítani Nahelt, mert nagyon fiatalnak tűnt, és egy lengyel rendszámú Mercedest vezetett a buszsávban. Állítólag áthajtott a piros lámpán, aztán elakadt a forgalomban.

Mindkét rendőr azt mondta, hogy azért rántottak fegyvert, hogy megakadályozzák a menekülést. Prache szerint a lövést leadó rendőr attól tartott, hogy az autó elütheti őt, a kollégáját vagy valaki mást.

Franciaország külvárosaiban 2005-öt idézték a mostani jelenetek, amikor a 15 éves Bouna Traoré és a 17 éves Zyed Benna halála három hétig tartó zavargásokhoz vezetett, és felszínre hozta az elhanyagolt lakhatási projektek miatt érzett haragot és neheztelést. A két fiút áramütés érte, amikor Clichy-sous-Bois-ban, egy elektromos alállomáson próbáltak elbújni a rendőrök elől.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG