Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztatások Japánban a tokiói olimpia idején elkövetett vesztegetés gyanúja miatt


Olimpiai öt karika a megnyitóünnepség helyszínén, a tokiói Olimpiai Stadion mellett 2021. július 15-én
Olimpiai öt karika a megnyitóünnepség helyszínén, a tokiói Olimpiai Stadion mellett 2021. július 15-én

Vesztegetés gyanúja miatt szerdán letartóztatták a tokiói olimpia szervezőbizottságának egy volt elnökségi tagját és egy ruházati cég három munkatársát, akik a 2020-as játékok váratlan ruhaszponzorai voltak.

A 78 éves Harujuki Takahasit, a Dentsu reklámcég volt vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzt fogadott el az Aoki Holdings Inc. volt vezetőjétől és a cég két alkalmazottjától – közölte az ügyészség.

Az Aokit, amely olyan öltönyöket gyárt, amelyeket az iskolából frissen kikerülő fiatalok viselnek állásinterjún és első munkahelyükön, váratlanul választották ki a japán olimpiai csapat öltöztetésére, miközben más nemzetek sportolóinak ruháit vezető divatmárkák tervezői készítették.

Takahasi cégének bankszámlájára 2017 októbere és idén március között összesen 51 millió jen (150 millió forint) érkezett, amely a tokiói ügyészség szerint vesztegetési pénz volt a ruhabeszállítói pozíció elnyeréséért cserébe.

Bár az olimpiai tisztségviselők körében már régóta pletykálták a korrupciót a legfelsőbb szinteken, a letartóztatás csapásként érte Japán olimpiai ambícióit.

Takahasinak tulajdonítják, hogy hárommilliárd dollárnyi helyi szponzori támogatást szerzett a tokiói játékokra. A Dentsu számos jelentős japán esemény, köztük az olimpia kulcsszereplője. Japán a 2030-as téli olimpiai játékok megrendezéséért szállt ringbe.

Takahasi 2009-ben távozott a Dentsu igazgatótanácsából, de továbbra is jelentős befolyással rendelkezik a japán reklám- és rendezvényszervezési szektorban, és saját cégét vezeti.

Az Aoki azt mondta, hogy még vizsgálja az ügyet, egyelőre nem kommentálta a történteket. A Japán Olimpiai Bizottság sem reagált eddig.

Japán sajtóhírek szerint Takahasi tagadta bűnösségét, hangsúlyozva, hogy tanácsadói szolgáltatásaiért fizettek neki.

Letartóztatták továbbá a 83 éves Hironori Aokit, az Aoki alapítóját, valamint öccsét, aki a helyettese a cégnél, a 76 éves Takahisa Aokit, továbbá a negyvenéves Kacuhisa Uedát, egy cégcsoport vezetőjét – közölték az ügyészek. Több mint ötven alkalommal történt gyanús kifizetés.

Az ügyészek múlt hónapban razziát tartottak Hironori Aoki tokiói otthonában. Feltételezések szerint még több letartóztatás jöhet. Seiko Hashimoto, a tokiói olimpiáért felelős törvényhozó megígérte, hogy együttműködik a nyomozással.

Tokió 2021 nyarán rendezte meg a 2020-as játékokat, amelyek nagy visszhangot keltettek, de sok kritikát is kaptak, különösen a költségek növekedése miatt. Az eseményt egy évvel elhalasztották, és nyilvános jegyeladások nélkül tartották meg a koronavírus-járvány miatt.

Ez csalódást okozott, mivel a játékoktól a tervek szerint az 1964-es tokiói olimpiához hasonlóan a turizmus felpörgését várták.

A legutóbbi tokiói játékok hivatalosan 13 milliárd dollárba (ötezer milliárd forintba) kerültek, nagyrészt állami pénzből. Ez a duplája az eredeti terveknek, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Tokiónak ítélte az eseményt, de kevesebb, mint az egyesek által jósolt 25 milliárd dollár.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG