Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztatásokkal indult a belarusz „általános sztrájk” első napja


Ellenzéki tüntetés Minkszben 2020. október 25-én.
Ellenzéki tüntetés Minkszben 2020. október 25-én.

Nem mondott le Aljakszandr Lukasenka az ellenzék ultimátuma ellenére sem, így ők hétfővel kezdődően sztrájkot hirdettek. A tiltakozáshoz több gyár és egyetem is csatlakozott, közben folytatódnak a letartóztatások.

Letartóztatással válaszolt a Lukasenka-rezsim, miután a vasárnapi, százezer fősre becsült minszki tüntetés után, hétfőn több gyárban és iskolában is sztrájkot hirdettek. A belarusz ellenzék vasárnap éjfélig adott haladékot az országot 26 éve autoriter módszerekkel irányító Aljakszandr Lukasenkának, hogy lemondjon a hatalomról, ellenkező esetben általános sztrájkba kezd az ország.

Lukasenka nem enged

Ha leállnak az állami vállalatok, „ki fog enni adni a gyerekeknek?” – reagált Lukasenka a sztrájkfelhívásra. A rendőrség már vasárnap este villanógránátokat vetett be a tiltakozók ellen és többeket őrizetbe vett.

Azt egyelőre nem lehet biztosan megmondani, hány ember vagy vállalat lépett sztrájkba hétfőn, az ellenzék ultimátumának lejártát követő első napon. A letartóztatások hétfőn is folytatódtak, a Szabad Európa belarusz szerkesztősége szerint délelőtt már legkevesebb 24 embert elvittek a rendfenntartó szervek.

A hírek szerint több gyárban voltak megmozdulások, köztük az MTZ traktorgyárban és a kozlovi erőműben is. A kormány ezzel szemben azt állítja, hogy minden állami vállalatnál a megszokott rendben folyik a munka.

A diákok is sztrájkolnak

Az ország egyik legnagyobb műtrágyagyárában több üzemben nem vette fel a reggeli műszak a munkát. A tiltakozók közül többeket őrizetbe vettek a helyi rendőri erők, majd később az adataik felvétele nélkül elengedték őket.

Minszkben sok egyetem hallgatói az utcára vonultak, a diákok azt skandálták hétfő délelőtt, hogy „amíg egységesek vagyunk, legyőzhetetlenek vagyunk.” A tiltakozásokhoz csatlakoztak a minszki műszaki, az orvosi, és a pedagógiai egyetem hallgatói is.

Több egyetem aulájában ülősztrájkot hirdettek a hallgatók. A kormány ugyanakkor azt állítja, hogy „nincs fennakadás az oktatásban”.

A tiltakozás benne van az egyetemisták természetében” – mondta hétfő délelőtt az ország oktatási minisztere.

A tiltakozók szabad választásokat követelnek

Belaruszban folyamatosak a tüntetések az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amit az ellenzék szerint elcsalt a 26 éve hatalmon lévő Lukasenka. A tüntetők politikus lemondását követelik.

A megmozdulások kezdete óta több mint 12 ezer embert tartóztattak le, közülük több százat megkínoztak. Szombaton legkevesebb kilenc nőt vittek el a rendőrök, akik a korábbi hétvégékhez hasonlóan felvonultak és Lukasenka távozását követelték Minszkben.

Aljakszandr Lukasenka mindeddig nem volt hajlandó tárgyalni az ellenzék vezetőjévé előlépett Szvjatlana Cihanouszkajával. Az ellenzék közölte, ha október 25-ig nem jelentik be új, szabad választások kiírását, sztrájkokkal és tüntetésekkel bénítják meg az országot.

XS
SM
MD
LG