Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztatták a második szerbiai lövöldözés gyanúsítottját


Különleges rendőri egységek a szerbiai Dubonában, a lövöldözést követően, 2023. május 5-én
Különleges rendőri egységek a szerbiai Dubonában, a lövöldözést követően, 2023. május 5-én

A szerb rendőrség pénteken kora reggel közölte, hogy letartóztatták a legalább nyolc ember halálát okozó lövöldözés gyanúsítottját. Két napon belül ez már a második hasonló fegyveres mészárlás volt az országban.

A rendőrség közleményében azt írta, a férfit, akit U.B. monogrammal azonosítottak, a közép-szerbiai Kragujevac város közelében tartóztatták le, Belgrádtól mintegy száz kilométerre délre.

A lövöldözés egy nappal azt követően történt, hogy egy 13 éves fiú, apja fegyverével nyolc diáktársát és egy őrt ölt meg egy belgrádi iskolában. A vérontás sokkolta a háborúk által sújtott, de tömeggyilkosságokhoz nem szokott balkáni országot.

A pénteki letartóztatást megelőzően több száz rendőr egész éjszakán át kereste az elkövetőt és lezárták azt a Belgrádtól délre fekvő területet, ahol a lövöldözés történt csütörtökön késő este.

A támadó az RTS állami csatorna szerint véletlenszerűen lövöldözött emberekre három faluban Mladenovac közelében, a fővárostól mintegy ötven kilométerre délre.

Ehhez kapcsolódóan: Nyolc gyerek vesztette életét egy iskolai lövöldözésben Szerbiában

"Tak-tak-tak hangokat hallottam" - idézte fel Milan Prokic, a Mladenovac melletti Dubona falu lakója. Prokic azt mondta, először azt hitte, hogy a falusiak lövöldöznek, hogy megünnepeljék egy gyermek születését, ahogyan az Szerbiában és a Balkánon szokás.

"De nem erről volt szó. Szégyen, nagy szégyen" - tette hozzá Prokic.

Bratislav Gasic szerb belügyminiszter terrorcselekménynek nevezte a csütörtöki lövöldözést - jelentette az állami média.

A második lövöldözés előtt már gyászolt Szerbia a tíz év óta első tömeges lövöldözés miatt, amelyben szintén nyolcan haltak meg. A diákok, sokan feketébe öltözve és virággal a kezükben, megtöltötték a Belgrád központjában lévő iskola körüli utcákat, hogy néma tiszteletadással emlékezzenek megölt társaikra. A szerb tanári szakszervezetek tüntetéseket és sztrájkokat hirdettek, hogy az iskolarendszer válságára figyelmeztessenek, és változtatásokat követeljenek.

Ugyanezen a napon a hatóságok fokozták a fegyvertartás ellenőrzését, és a rendőrség felszólította a polgárokat, hogy zárják el fegyvereiket, és tartsák távol a gyerekektől. A kormány szigorúbb ellenőrzést rendelt el a fegyverrel rendelkező személyek és a lőterek tekintetében, és súlyosabb büntetést szabna ki azokra, akik lehetővé teszik, hogy kiskorúak fegyverhez jussanak.

Ehhez kapcsolódóan: Többezres tömeg gyászolt Belgrádban az iskolai mészárlás után

Szerbiában a regisztrált fegyvertulajdonosnak 18 évesnél idősebbnek, egészségesnek és büntetlen előéletűnek kell lennie. A fegyvereket zárva és a lőszerektől elkülönítve kell tartani.

Bár Szerbiában hemzsegnek az 1990-es évek háborúiból megmaradt fegyverek, a szerdai iskolai lövöldözés volt az első az ország újkori történetében. Legutóbb 2013-ban történt hasonló eset, amikor egy háborús veterán 13 embert ölt meg egy közép-szerbiai faluban.

A Vladislav Ribnikar általános iskolában szerda reggel történt lövöldözés elkövetője, akit a rendőrség Kosta Kecmanovicként azonosított, túl fiatal ahhoz, hogy vádat emeljenek ellene és bíróság elé állítsák. Elmegyógyintézetben helyezték el, míg apját a közbiztonság veszélyeztetésének gyanújával őrizetbe vették, mert fia kezébe kerültek a fegyverek.

Szerbiában és a Balkánon máshol is elterjedt a fegyverkultúra: A régióban az egy főre jutó fegyverek száma az egyik legmagasabb Európában. Ünnepségek alkalmával gyakran lőnek a levegőbe, és a harcos kultusz a nemzeti identitás része.

Szakértők többször figyelmeztettek a lakosságnál lévő fegyverek nagy száma jelentette veszélyre a rendkívül megosztott országban, ahol elítélt háborús bűnösöket dicsőítenek és a kisebbségek elleni erőszak gyakran büntetlenül marad. Megjegyzik azt is, hogy az 1990-es évek konfliktusaiból fakadó több évtizedes instabilitás, valamint a folyamatos gazdasági nehézségek is kiválthatnak ilyen kitöréseket.

Dragan Popadic, a belgrádi egyetem pszichológiaprofesszora az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy az iskolai lövöldözés rávilágított a társadalomban jelen lévő erőszak szintjére, és mély megrázkódtatást okozott.

"Az embereket hirtelen felrázta a valóság és a tengernyi erőszak, amelyben élünk, és az, hogy mennyire elhanyagolták társadalmunkat évtizedek óta" - figyelmeztetett.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG